úterý 7. června 2016

Dvoubarevné sněhové pusinky


Recept na sněhové pusinky už tady mám, protože ale mají poměrně dlouhý čas pečení/sušení (alespoň v mojí troubě), hledala jsem takové, které budou taktéž výborné, křehké, sněhobílé a na jazyku rozplývající se a zároveň hotové razdva. A našla jsem. Zároveň jsem si i vyzkoušela, co se mi už dlouho líbilo - barevné proužky. Na obarvení jsem použila gelové potravinářské barvivo, pokud se tomu chcete vyhnout, mohlo by stejně posloužit husté ovocné pyré (vyzkoušeno to ale nemám). 


Ingredience

(zhruba 50 pusinek)

2 bílky
125 g cukru krystal
špetka soli
gelové barvivo

Postup

Nejdříve budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, postavíme ji nad vodní lázeň, aby se dno mísy nedotýkalo vody, a metličkou neustále mícháme, dokud se cukr nerozpustí - když bílky promneme mezi prsty, neměli bychom cítit žádné krystalky. Poté odstavíme z tepla.

Bílky ihned šleháme na sníh, nejlépe v robotu, tak dlouho, až sníh zchladne (mísa má na dotek pokojovou teplotu) a je lesklý a krémový, vytváří pevné špičky na metle. Poté si nachystáme zdobící sáček s řezanou cukrářskou špičkou (použila jsem mou oblíbenou Wilton 1M) a postavíme ho do vyšší sklenice. Okraj zahneme ven, malým štětečkem zevnitř sáčku namalujeme 2-3 tenké čáry zdola nahoru (stačí štěteček jen lehce namočit do barvy, čáry nemusí být nijak silné, barva je hodně koncentrovaná) a naplníme ho sněhem. Ohrnuté okraje opět zvedneme a sáček zajistíme gumičkou.

Troubu předehřejeme na 100 °C. Na plech vyložený pečícím papírem/fólií stříkáme malé pusinky nebo růžičky (vpodstatě spirálky vytočené zevnitř ven). Sušíme je v troubě zhruba 2 hodiny, poté ji vypneme a pusinky tam necháme úplně vychladnout. Skladujeme je v uzavřené dóze.

 











Inspirace: www.apetitonline.cz

8 komentářů:

  1. Jelikož mám teď doma hodně bílků, řekla jsem si, že už by se měla konečně pustit do těch pusinek, tak děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač a určitě zkuste! Já je peču poměrně často a pořád se nám neomrzely. Hezký den.

      Vymazat
  2. bohužel ani po hodině se mi bílky nepodařily vyšlehat dotuha :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amellie, to mě mrzí! :-( A jak vypadaly? Úplně vodnaté? Polotekuté? Nemohla být na míse či metle nějaká mastnota? U pusinek se mi to ještě nestalo (a to je peču každý měsíc), ale jednou mi nešel vyšlehat sníh na krém, ani trochu, a pak mi došlo, že předtím jsem v té míse měla salát a asi tam i přes umytí zůstala trocha mastného...

      Vymazat
    2. No že by byla v míse mastnota, to si nemyslím... no právě, že ty bílky byly nádherně lesklé a nadýchané, ale pořád ne a ne, aby se udržela špička. Šlehala jsem to opravdu dlouho a nic. Takže jsem to nakonec vzdala a pusinky i tak nastříkala na plech a jsou z toho takové makronky :)

      Vymazat
    3. Mastnota tedy určitě ne, to by se nedaly vyšlehat vůbec, to je pravda. Jinak mě ale nic nenapadá :( Je to záhada... Jinak ten ušlehaný sníh je takový "pružný a tvárný", ale špičky drží pěkně. Až budu dělat příště, vyfotím :-)

      Pro mě je to zas sázka na jistotu, když jsem dělala klasické pusinky - jen vyšlehat bílky s cukrem - často se mi na plechu roztekly a o barvení sněhu apod. jsem si mohla jen nechat zdát.

      Vymazat
  3. Včera jsem zkusila, na pohled jsou nádherné, ale strašně lepí na dotek. Nevíte čím to může být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, a lepily už v troubě nebo až po vytažení? Stalo se mi asi dvakrát, že jsem je vytáhla z trouby krásně suché a po pár minutách začaly hrozně lepit. Měli jsme ovšem ve starém bytě celkem vlhko, tak jsem to přičítala tomu. Nechala jsem je na stole na plechu do druhého dne vyschnout a bylo to v pořádku. Vy ale píšete, že jste je pekla včera, tak nevím... Druhá možnost, která mě napadá, je, že jste použila moc barviva a to v troubě nestihlo vyschnout a po vytažení začalo lepit.

      Vymazat