úterý 29. listopadu 2016

Obrácené skořicové rolky s jablky a karamelem


Pokud se do těchto rolek pustíte, ujišťuju vás, že budete mít pořádně zapatlané prsty. Od skořice, cukru, másla a hlavně karamelu. Protože tyhle rolky nejsou jen tak obyčejné, jsou totiž kouzelné poněkud neobvyklou variací na francouzský obrácený koláč Tarte Tartin (pokud ho neznáte, představte si křehké, dozlatova upečené těsto a spoustu jablek dušených v karamelu). Do formy nalijete voňavou směs másla a cukru, přidáte jablka a ořechy, na ně naskládáte rolky z kynutého těsta, opět plné másla, cukru a skořice. Upečete, obrátíte, necháte nasáknout tou božskou zkaramelizovanou šťávou a pak už si jen pořádně zapatláte prsty i pusu.


Ingredience

(forma o průměru 25 cm)

2 lžíce cukru krystal
1 sáček sušeného droždí
670 g hladké mouky 
špetka soli
500 ml mléka
120 ml oleje

Náplň

80 g cukru krystal
2 vrchovaté lžíce mleté skořice
80 g másla, rozpuštěného 

Karamelová poleva

110 g másla
110 g třtinového cukru
1 lžíce zlatého sirupu (nemusí být)
2 lžíce mléka
2 lžíce jablečného džusu
2 jablka, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
hrst vlašských ořechů, nahrubo posekaných

Postup

V míse smícháme 600 g mouky se sušeným droždím. Zvlášť si v teplém mléce rozmícháme cukr, až se rozpustí. Mléko i olej přilijeme do mísy s moukou a vypracujeme celkem lepivé těsto. To necháme zakryté asi hodinu kynout. Poté přisypeme zbylou mouku a špetku soli, zapracujeme je do těsta a necháme dalších dvacet minut odpočinout.

Nachystáme si karamelovou polevu. Do rendlíku dáme máslo, cukr, sirup, mléko a džus a za stálého míchání necháme krátce přejít varem. Poté ji nalejeme na dno formy a poklademe kostičkami jablek a ořechy. Poleva bude stále velmi tekutá, zkaramelizuje až během pečení.

Tip: Forma může být hranatá či kulatá, hlavně bez odnímatelného dna. Jinak by vám poleva mohla vytéct ven. Boky formy můžete lehce vymazat máslem, rolky půjdou lépe ven.

Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdélník cca 30 cm široký a 1 cm vysoký. Posypeme ho cukrem a skořicí, polijeme máslem. Těsto svineme v roládu a opatrně nakrájíme na zhruba čtyřcentimetrové kousky. Stejně pokračujeme i s druhou polovinou těsta. Všechny rolky naskládáme do formy a necháme ještě asi 30 minut kynout (přiznám se, že na závěrečné kynutí jsem úplně zapomněla, ale myslím, že to ničemu nevadilo).

Troubu předehřejeme na 190 °C. Rolky pečeme dozlatova, asi 25-30 minut. Necháme je zhruba 10 minut zchladnout na drátěné podložce a poté překlopíme na talíř, aby se poleva vsákla do těsta.







Inspirace: www.anetagoesyummi.blogspot.com, www.thepioneerwoman.com



Žádné komentáře:

Okomentovat