středa 8. dubna 2015

Jednoduchý dort z kefíru

Jednoduchý dort, který je trochu zdravý (přece kefír!) a hlavně moc dobrý. Kefír a meruňková marmeláda mu dodají vláčnost a vlhkost, čokoládová poleva... co říct, čokoláda je prostě čokoláda.


Ingredience

100 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g cukru krystal
1 lžíce sody
2 lžíce kakaa
200 ml oleje
500 ml kefíru
1 vejce

Na dokončení

3 lžíce meruňkové marmelády
100 g hořké čokolády
100 g zakysané smetany
trochu smetany na šlehání

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme olej a kefír, přidáme vajíčko a důkladně promícháme. 

Dno formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Můžeme použít i větší formu, pokud dort nebudeme prokrajovat. Vlijeme těsto a pečeme minimálně 30-40 minut, poté otestujeme špejlí (pár drobečků nevadí). Když během pečení povrch dortu zlátne příliš rychle, zakryjeme ho alobalem. Dort necháme vychladit na mřížce, poté prokrojíme na polovinu.

Tip: Pokud dort během pečení příliš vyběhl nebo popraskal, seřízneme ho dorovna. Při sestavování dáme vrchní polovinu jako spodek dortu, takže nevadí, když se ji nepovede pěkně zarovnat. Naopak spodní část dortu, která je z formy nejrovnější, použijeme jako vrch dortu.

Marmeládu rozpustíme se 2 lžícemi vody a potřeme jí obě poloviny dortu, ty pak sestavíme na sebe. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce, ještě horkou dohladka smícháme se zakysanou smetanou. Poleva by neměla být příliš hustá, ani tekutá, aby se dala rozetřít na vrch a boky dortu a přitom nestékala dolů. Hustotu můžeme upravit troškou smetany na šlehání.

Inspirace: Albert magazín

Žádné komentáře:

Okomentovat