pondělí 6. dubna 2015

Velikonoční máslové sušenky

Tyhle sušenky se v originále jmenují "sugar cookies", čili cukrové sušenky. Pro mne jsou ale hlavně máslové a vanilkově voňavé. V puse lehce křupnou a pak už se vám ta máslová chuť pomalu rozplývá na jazyku. Výborné jsou jen tak samotné, s bílkovou polevou nebo jako tady, jarní a velikonoční, s fondánem.

Pro mne nejlepší recept jsem našla na výborném blogu www.joyofbaking.com, až na pár drobností v postupu jsem neměnila nic. Joy uvádí, že ingredience vystačí na 36 sušenek, mně se jich daří vykrájet 100, těsto ovšem nevyvaluji na 1 cm, ale zhruba na půl..

Ingredience 

(asi 100 kusů sušenek menších tvarů)

3 hrnky (390 g) hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
1 hrnek (227 g) másla, pokojové teploty
1 hrnek (200 g) cukru krystal
2 vejce
2 lžičky vanilkové esence

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabyde. Postupně přidáme vajíčka a vanilkovou esenci. Šlehací metlu vyměníme za K-metlu a vmícháme mouku, sůl a jedlou sodu. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. 

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat. Případně můžeme polovinu těsta zamrazit na později.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat - chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout.

Fondán obarvíme gelovými barvami, rozválíme na tenko (podsypáváme moučkovým cukrem) a vykrojíme stejné tvary jako u sušenek. Sušenky lehce potřeme vodou, přitiskneme fondán a uhladíme. Dozdobíme drobnými kytičkami a cukrovými perličkami.

Sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze, asi 5-7 dní.


Inspirace: www.joyofbaking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat