úterý 2. května 2017

Nejlepší čokoládový dort

Recept na tenhle čokoládový dort se už na blogu objevil, ale protože jsem si tenkrát chtěla vyhrát se samotným dortem i zdobením, vypadal poněkud komplikovaně - šest pater, dva druhy krému, ombré efekt... A k tomu forma o průměru 20 cm, kterou doma obvykle nenajdete. Klasické dorty a koláče se totiž pečou ve formě 24-26 cm a tu už v kuchyňské výbavě většina z nás má. Proto jsem recept na korpus upravila na větší formu, přidala návod na rychlý a snadný krém z mascarpone, tvarohu a šlehačky a tipy na jednoduché a přitom efektní zdobení z čokolády. Dort je to opravdu úžasný, korpus je měkký a vláčný, krém nadýchaný a nepřeslazený, peču ho každou chvíli a zatím jsem na něj slyšela jen a jen chválu a ani nám se ještě nepřejedl. Vyzkoušejte ho taky!

Dort je velký a celkem vysoký, vyjde na 15-20 porcí. Nemusíte se ale bát, že byste ho nesnědli, uležený je ještě lepší.   

Sestavit celý dort (tzn. proložit krémem a potřít zvenku) můžete i v den oslavy, samotný korpus je šťavnatý a vláčný, nebo už den předem, budete na to mít více času a dort se přes noc krásně rozleží. Den před tím si každopádně upečte korpus, nachystejte čokoládovou ganache do krému a připravte čokoládové střepy na ozdobení dortu.



Korpus

(forma o průměru 26 cm)

(1 hrnek = 250 ml)


2 1/2 hrnku cukru krystal
4 1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek kakaa na vaření

3 lžičky kypřícího prášku na pečení
3 lžičky jedlé sody
1 lžička soli

4 vejce

2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
2 lžičky vanilkového extraktu

2 hrnky vroucí vody

Den předem si upečeme korpus. Ve velké míse smícháme cukr, mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. V menší misce metličkou lehce prošleháme vajíčka s mlékem, olejem a vanilkou. Nalijeme je do velké mísy a smícháme, stačí krátce, jen aby se ingredience promísily. Poté přilijeme vroucí vodu a tentokrát pořádně promícháme, dokud se vše nespojí (nepoužívejte mixér, voda by vás mohla opařit). Těsto bude hodně řídké, až tekuté, ale tak to má být.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme zhruba 80 minut, testujeme špejlí (když na ní ulpí jeden, dva vlhké drobečky, je hotovo). Upečený korpus necháme vychladnout ve formě, poté ho opatrně objedeme tenkým nožem a formu odstraníme.

Tip č. 1Dříve jsem vymazávala dno formy máslem, aby pečící papír lépe držel, a k tomu se mořila s dokonalým papírovým kolečkem, teď už na to jdu jednodušeji. Ustřihnu si kus pečícího papíru, položím na dno formy, aby přesahoval přes okraj, a pak teprve připnu i okruží (boky) formy, papír tak ve formě pevně drží. Boky formy nijak vymazávat, ani obalovat pečícím papírem nemusíte. 

Tip č.2: Těsta bude ve formě opravdu hodně, zhruba 1-1,5 cm pod okraj, ale nebojte, určitě nepřeteče. Během pečení vyběhne do kopečku a nahoře i popraská, to je také v pořádku. Já ho v půlce pečení přikryju alobalem, ke konci ho sundám a nechám korpus dopéct. Vrch pak stejně seříznete, až budete dort sestavovat. U nás doma odříznutý korpus buď sníme jen tak, nebo ho navrším s krémem do skleniček, použiju do cakepops či cakesicles atd. Dá se i zamrazit.

Tip č. 3: Pokud korpus pečete večer, můžete ho do rána nechat vychladnout ve formě, přikrytý utěrkou. Nebo ho vychladlý zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice. S vychlazeným korpusem se vám bude i lépe pracovat. 

 

Krém

200 g kvalitní tmavé čokolády (používám 52% z Lidlu) 
500 g mascarpone
250 g nízkotučného tvarohu ve vaničce
200 ml smetany ke šlehání
100 g cukru moučka

Den předem si připravíme čokoládu do krému (ganache)V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme 100 ml smetany téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Necháme vychladit v lednici. (Před použitím je dobré nechat ji zhruba hodinu mimo lednici, aby trochu povolila, ale není to úplně nutné.)

Na krém dáme do mixéru mascarpone, tvaroh, čokoládovou ganache a cukr, lehce prošleháme. Postupně přiléváme zbylých 100 ml smetany a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon a rychle vyšleháme tužší krém. Šleháme max. 1-2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nezřídnul. 



Poleva

40 g kvalitní tmavé čokolády (používám 52% z Lidlu)
25 g másla

V rendlíku nebo v mikrovlnce opatrně rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou a dohladka rozmícháme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, ideálně 30 °C. Čokoláda o této teplotě krásně stéká po bocích dortu a zároveň nehrozí, že by rozpustila krém. Ideální konzistenci můžeme také vyzkoušet na samotném dortu, nebo na vychlazeném talířku. Pokud čokoláda stéká dolů příliš rychle, necháme ji ještě chvíli chladnout.



Čokoládové střepy

60 g kvalitní čokolády (používám 52% z Lidlu) 

Den předem si připravíme čokoládové střepy na ozdobu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (na poloviční výkon a opatrně, má tendenci se rychle spálit). Nalijeme ji na obdélník pečícího papíru, zhruba o rozměrech třetiny klasického plechu na pečení, a pečlivě rozetřeme, aby vrstva čokolády byla rovnoměrná. Navrch přitiskneme další obdélník pečícího papíru, opatrně ho uhladíme, aby nikde nezůstaly vzduchové bublinky. Poté ho podélně srolujeme do ruličky, kterou zajistíme gumičkou, a uložíme do chladničky.

Až budeme zdobit dort, papírovou ruličku opatrně rozmotáme, ztuhlá čokoláda sama popraská a vytvoří tak střepy (případně si pomůžeme ostrým nožem).  


 
Sestavení dortu
 
Korpus seřízneme do rovna a dvakrát prořízneme, dostaneme tak 3 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/3 krému a přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/3 krému. Nakonec přiklopíme třetí plát. Celý dort potřeme tenkou vrstvou krému, tím se korpus zarovná a začistí od drobečků. Poté naneseme zbylý krém, cukrářskou stěrku nebo špachtli přiložíme k dortu a plynulými pohyby kolem dokola krém uhladíme. Na vrchním okraji krém uhlazujeme směrem doprostřed, tím získáme ostré okraje po obvodu. Dort necháme asi 30 minut vychladit v lednici, poté po obvodu dortu nalijeme čokoládovou polevu (třeba lžičkou nebo z nádobky s nálevkou), abychom vytvořili stékající kapky. 

Tip č. 4: Krém si na třetiny rozdělte od oka. Pokud si stejně jako já netroufáte, použijte váhu.

Nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila jahody (těmi můžete proložit i jednotlivá patra dortu), makronky, mandle v čokoládě, čokoládové sušenky a tyčinky, čokoládové střepy (ty jsem ještě lehce poprášila jedlou zlatou práškovou barvou).






 


55 komentářů:

  1. Vypadá úžasně, myslíte, kdybych v krému vynechala čokoládu, aby byl krém světlý, že by to bylo dobré?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano a přidala bych 1 lžičku vanilkového extraktu:-) Případně dala jen 100 ml smetany na šlehání, krém bude tužší. Hezký den.

      Vymazat
  2. Tak jsem dort zkusila o víkendu na dceřinu oslavu, ale nevím, jestli se povedl. Jaký měl být korpus, já ho měla dost hutný a hlavně se mi po pečení rozlomil :-( tak nevím, jestli jsem něco neudělala špatně, jestli jsem ho nepekla moc dlouho nebo jsem blbě počítala u měnší dávky ... ale chutnal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Korpus má být měkký a celkem hutný, vláčný a "šťavnatý", protože je v něm olej a podmáslí. Není to klasický piškot, který má velmi nadýchanou strukturu díky vyšlehaným vejcím, zato často bývá suchý. Určitě ale nemá být tak hutný, že by to bylo na škodu. Většinou mi během pečení vyběhne a nahoře popraská (to se ovšem seřízne), nikdy se mi nestalo, že by se rozlomil :( Kladné ohlasy mám i od spousty čtenářek, které ho vyzkoušely - vlastně je to jeden z nejpopulárnějších receptů tady na blogu :-) Hlavní je, že jste si pochutnali, a příště se určitě povede! Hezký den.

      Vymazat
    2. Jinak já osobně mívám s recepty problém, když počítám menší dávky, nějak to počítání neumím :D A korpus je upečený, když do středu zapíchnete špejli a zůstane na ní pár vlhkých drobečků.

      Vymazat
  3. Mělo tam být podmáslí? Já dála mléko. Vyběhl, popraskal, ale pak se mi hrozně rozlamoval, tak jestli nebyl přepečený. Musím péct častěji :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mělo tam být podmáslí? Já dala mléko .... Na špejli nebylo nic, tak jestli jsem ho nepřepekla, no musím trénovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, mléko je správně, já se přepsala. Jinak obecně ještě pomáhá korpus upéct den předem, nechat vychladnout, zabalit do fólie a přes noc nechat v lednici. Studený z lednice se mnohem lépe prokrajuje, neláme se a tolik nedrobí.

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    chci se jen zeptat, nerozumím jednotkám, které se do dortu dávají.
    Např.: 2 1/2 cukru znamená, že tam dám 2 celé a půl hrnku a nebo 2x půl hrnku což znamená 1 hrnek.
    Děkuju za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, je to dva celé a půl hrnku cukru :-) Hezký adventní čas a ať se vám pečení daří, Katka

      Vymazat
  6. Dobrý večer,
    chystám se péct dort k dceři k narozeninám. Je možné nějak do krému zakomponovat borůvky nebo máte nějaký ověřený borůvkový krém? Nebo je lepší dát tento Vás originál? Děkuji za odpověď, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s borůvkami bude dort určitě super! Já bych je ale nedala do krému, aby příliš nezřídnul, navíc bych se obávala, že v kombinaci s čokoládou by mohl získat nevábnou barvu. Spíš udělejte borůvkové pyré a dejte na krém. Recept a postup najdete tady - http://www.navidlicku.com/2016/05/vanilkovy-dort-s-mascarpone-malinami.html?m=0#.WmCjldCLrqA - jen maliny nahraďte borůvkami. Hezký den a ať se vám dort podaří!

      Vymazat
  7. Dobrý den, děkuji moc za recept. Manžel není milovníkem klasických dortů a tahle alternativa nás ohromila. Jednak krásně vypadá a druhak je opravdu chuťově vynikající. Krém je lehoučký, korpus není zbytečně moc sladký. Dělala jsem z poloviční dávky a už teď se těším, až ho upeču znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mám velkou radost, že se vám dort povedl a chutnal! Já ho peču taky moc ráda a je fajn, že si ho chválí i příznivci klasických dortů i ti, co si na klasiku zrovna nepotrpí. Doma také patříme do té druhé skupiny :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  8. Dobrý den, chystám se péct Váš dortík, ale chci ho péct v 15cm formě, bude dětský, tak se chci zeptat, jestli bude stačit zredukovat množství o 1/2 ? To samé u krému. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já myslím, že by to mělo stačit. Sama s tím tedy obvykle dost bojuju, když mám péct ve větší či menší formě - myslím, co se týká množství těsta :-D Ale radši ať je ho trochu méně, než aby pochybělo ;-) Kdyžtak ze zbytku upečte pár muffinů... Hezký den, Katka

      Vymazat
  9. Dobrý den o víkendu jsem ho pekla, bez čokolády v krému, s ostružinami uvnitř. Luxusní záležitost, moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já moc děkuji za milý komentář. Mám radost, že se Vám dort povedl a chutnal. S ostružinami musel být opravdu luxusní. Hezký den, Katka

      Vymazat
  10. Dobrý den, je lepší nechat dort už potřený a proložený krémem rozležet do druhého dne nebo raději hned za čerstva servírovat, aby těsto moc nezvlhlo? Děkuji, Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, dotaz jsem objevila až teď, nevím, jak je to možné, ale třeba se bude odpověď hodit někomu jinému. Dort je nejlepší plnit den předem, rozleží se a bude chutnat přímo skvěle. Já to tak dělám u všech dortů - první den upeču korpus, druhý den naplním a třetí den (v den oslavy) dozdobím. Hezký den, Katka

      Vymazat
  11. Dobrý den,delala jsem tento dort svemu příteli k narozeninam a sklidila jsem samou chválu od celé rodiny😊do horní vrstvy krému jsem akorát přidala ještě maliny a opravdu muzu říct, že se mi lepší dort nepovedl!děkuji za skveli recept a rady a už teď hledám nový recept na dalsi narozeniny 😉😊

    OdpovědětVymazat
  12. Hezký den,
    dnes peču váš dort a trochu mě vyděsilo, že mi začal hrozně moc přetékat. Dělám vše naprosto přesně podle receptu... Je možné, že jsem něco udělala špatně? Nenapadá vás co? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,
    Chtěla jsem se zeptat, když do těsta přidáváte tu vroucí vodu, nezdrcne se vám to?

    Děkuju předem za odpověď 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nezdrcne se to, nebojte. Už jsem ho pekla opravdu mockrát a vždy se těsto povedlo. Katka

      Vymazat
  14. Dobrý den, dělali jsme váš dort k mojim narozeninám a všem moc chutnal. Určitě ho někdy upečeme znovu💗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě moc těší, mám vždycky velkou radost z každé takové zprávy! Všechno nejlepší k narozeninám :-) Katka

      Vymazat
  15. Dobrý den ,mohla bych zaměnit mléko za podmáslí?Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, můžete zkusit :-) Myslím, že to žádný problém nebude, dělám i vanilkový korpus právě s podmáslím a je super. Hezký den, Katka

      Vymazat
  16. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli máme do krému nejdříve vyšlehat šlehačku a pak přidat s mascarpone nebo jenom jako smetanu s mascarpone a dalšími?Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, vsechno se šlehá dohromady, přesně jak je uvedeno v receptu. Smetanu můžete přilévat postupně, pokud se bojíte, že bude šplíchat okolo. Ať se dort povede! Katka

      Vymazat
  17. Ahjo když je v titulku čokoládový dort, tak si já osobně představím i čokoládový korpus a ten je kakaový. Takže to není čokoládový dort. Ale kakaový dort s čokoládovým krémem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, čokoládový dort je název celého moučníku, o čokoládovém korpusu se nezmiňuju nikde. To už bychom se taky mohli bavit o tom, na základě čeho si dovoluji tvrdit, že je to nejlepší dort :-D Hezký den, Katka

      Vymazat
  18. Dobrý den mám dotaz...chci jej upéct pro 5ti letého syna, na vrch bych chtěla dát jedlý papír s obrázkem a kolem dokola nazdobit krém špičkou abych zakryla kraje papíru, myslíte že mi bude krém stačit nebo udělat větší množství? Dokážete poradit? Děkuji Vám velice Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já Vám hlavně vůbec nedoporučuju dávat na tenhle krém jedlý papír, rozmočí se :-( Osobní zkušenost nemám, ale co mám načteno z různých cukrářských diskuzí, tak pod jedlý papír musí být máslový krém, rozhodně ne mascarpone nebo smetana. Možná kdybyste ho tam dala těsně před předáním dortu, ale jak píšu, vyzkoušeno to nemám (v tom případě by krému bylo potřeba více, na ozdobení vrchu dortu stačit nebude). Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. Děkuji Vám za odpověď, já také s jedlým papírem nemám zkušenosti ale myslela jsem když natřu papír z obou stran tím gelem co jsem k tomu koupila tak že to bude v pořádku, teď jste mne tedy vyděsila 😲 dnes budu péct korpus a zítra dodělávat, dnes jsem si na dotr nakoupila všechny ingredience 🙂 díky Pavlína

      Vymazat
    3. Jak píšu, osobní zkušenost s tím nemám, ale načteno mám k tomu celkem dost a všichni vždy píšou, že v žádném případě krémy na základě mascarpone a smetany. Tak snad vám všechno dobře dopadlo! Katka

      Vymazat
  19. Dobrý den, děkuji za recept, nakonec když jsem viděla ten kastrol těsta tak jsem pekla ve dvou menších formach a měla jsem ho čtyřpatrový..užila bych teda maličko víc krému, ale jinak chvála ze všech stran!! Ráda jsem se naučila i čokoládové střepy ☺️ díky!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Michaelo, ano, těsta je docela dost :-) Ale nechtěla jsem žádný placatý dortík :-D Moc mě těší, že Vám dort chutnal, a příště už budete vědět, že toho krému teda o trochu více :-) Já děkuju za milý komentář! Hezký den, Katka

      Vymazat
  20. Dobrý den, váš blog i dorty vypadají velice krásně a lákavě. Chtěla bych vyzkoušet tento kakaový korpus, jen jsem se zalekla těch 2 hrnků vroucí vody. Chce to ale vyzkoušet asi, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Pavlíno, moc děkuju za milý komentář. Určitě se nebojte a vyzkoušejte, já už mám upečeno desítky dortů s tímhle korpusem, je skvělý. Vody je to hodně, protože je to množství na velký dort, žádná nízká placka :-) Katka

      Vymazat
  21. Dobrý den.
    Přítel má tento víkend narozeniny a chtěla jsem mu upéct váš dort :) Všechno nakoupeno, ale ted jsem zjistila, že mi chybí olej. Je zrovna svátek a já už mám rozvařeno :( Myslíte, že je v pohodě olej nahradit rozpuštěným máslem?
    Děkuji,

    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Hanko, čtu si váš dotaz až teprve teď, celý den jsme trávili venku. Je mi jasné, že už máte upečeno, každopádně podle Internetu by olej měl jít nahradit máslem úplně v pohodě, ale osobní zkušenost nemám. Doufám, že se dort povedl! Katka

      Vymazat
  22. Dort je pecka 👌 dekuji za recept, skvěle vypada i chutná. U nas prakticky zmizel, takze ho ukladam do sekce pravidelnych narozeninovych dortu. Ja jsem dala jen misto jednoho mascarpone ricottu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, moc mě těší, že Vám dort chutná! Není větší ocenění, když se hned sní :-) A ricotta je skvělý nápad. Hezký den, Katka

      Vymazat
  23. Dobrý den, chystám se dortík udělat manželovi k narozeninám, ale potřebuji ho tak pro 30 lidí. Co by tedy bylo lepší? Udělat dva korpusy a dát půlku druhého na té první a mít vyšší dort? Myslíte, že by to drželo?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já dělám pro 30 lidí dvojpatrový - spodní korpus průměr 20 cm a vrchní 15 cm . Tady si nejsem moc jistá, že když ho uděláte vyšší (jak kdyby 1,5 dortu), že to bude stačit. Navíc budete muset buď krájet hodně tenké kousky, nebo ho porcovat na obdélníčky (jak to dělají v Americe). Držet to určitě bude, když dort vyztužíte špejlí. Ještě je varianta udělat tzv. double barrel, to znamená, že doprostřed dáte podložku a budete krájet nejdřív tu vrchní část a pak spodní. To by pak na těch 30 porcí vyšlo v pohodě. Katka PS: Omlouvám se, že odepisuju až teď, nepřišlo mi upozornění na nový komentář.

      Vymazat
  24. Dobrý den, mám v plánu dělat tento dortík, akorát jsem se zasekla u toho cukru do korpusu. Má být moučkový nebo krystal?
    Děkuji za odpověď. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě cukr krystal. Doplním ještě i do receptu. Katka

      Vymazat
  25. Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu vynechat vanilkový extrakt nebo to bez něj není ono? Děkuji :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, můžete vynechat, přece jen tam hraje prim to kakao :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  26. Dobrý den, mám v plánu dělat váš dort,mám formu 23,5m ale nějak se mi na 4 vejce zdá hrozně moc mouky, vážila jsem to a je jí 630 gr. Nebudu z toho mít hrnečku vař?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nemusíte se bát, už jsem ten dort pekla nejméně stokrát (bez přehánění). Každopádně se obávám, že do formy 23,5 cm se vám nebude vejít. Ingredience jsou na formu 26 cm a těsta je tam kousek pod okraj. Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. Takže vlastně ano, pokud máte na mysli, zda vám dort nepřeteče jako v té pohádce, to se opravdu může stát, pokud použijete menší formu, než je v receptu.

      Vymazat
  27. Dobrý den, chystám se na dort a trošku mě zmátlo dávkování...Myslíte 4 půlky hrnku a nebo 4 a půl hrnku mouky? 😅 Děkuji mnohokrát za odpověď a pečení zdar 😊

    OdpovědětVymazat