úterý 25. dubna 2017

Mrkvový dort









Letos jsem na Velikonoce poprvé pekla mrkvový dort. Chystala jsem se na něj už dlouho, je to klasika mezi dorty a krom toho se k Velikonocům neobyčejně hodí. Koketovala jsem s tím, že ho ozdobím marcipánovými mrkvičkami a čokoládovými zajíčky, nakonec se mi zalíbilo tohle jednoduché zdobení à la kropenaté křepelčí vajíčko, jen jsem navrch přihodila pár mandlí v cukru. Že mu to bude slušet i v jednoduchém bílém provedení, snad nemusím zmiňovat - čekat s tímhle dortem až na příští Velikonoce by byla opravdu škoda. Mrkve je v korpusu opravdu hodně, ale nemusíte se toho vůbec bát. S hromadou zeleniny ve sladkém moučníku mám jen a jen skvělé zkušenosti, viz třeba tenhle čokoládovo-cuketový koláč, těsto je totiž díky ní úžasně vláčné a na chuti to jinak vůbec nepoznáte.


PS: Vážně obdivuju bloggery, kteří stíhají své recepty chystat včas před různými svátky, tak aby své čtenáře inspirovali a naladili na vánoční/valentýnské/velikonoční a jiné pečení. Já jsem jako obvykle lehce nestíhala a dortový korpus pekla až o Bílé sobotě pozdě v noci, abychom si na dortu mohli pochutnat v neděli odpoledne, a k uveřejnění se dostala až teď. O receptu na velikonoční nádivku ani nemluvě, ten si snad schovám na příští rok.


Ingredience

Korpus

(forma o průměru 20 cm)

4 vejce
300 g cukru krystal
300 ml oleje
1 lžička vanilkového extraktu
450 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli
2 lžíce mleté skořice 
pár strouhnutí muškátového oříšku 
450 g mrkve, najemno nastrouhané (něco přes půl kila před očištěním)

 Krém

400 g čerstvého smetanového sýra (Philadelphia, Goldessa,...)
150 g nízkotučného tvarohu ve vaničce
150 ml smetany ke šlehání
120 g cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu
případně gelové barvivo (použila jsem Wilton Yellow)

Zdobení

1/2 lžičky kakaa na vaření
1 lžička vanilkového extraktu
mandle v cukru, čokoládová vajíčka...


Postup

Korpus

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej a vanilku - oboje přiléváme tenkým pramínkem. Vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Vzniklé těsto bude dost hutné, ale to se změní po přidání mrkve. Tu do těsta rovnoměrně zapracujeme vařečkou.

Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta a pečeme asi hodinu (přiznám se, že tentokrát jsem si zapomněla napsat, jak dlouho jsem dort pekla, takže raději ho zkontrolujte už dříve). Testujeme špejlí, pokud na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je korpus hotov. Necháme ho 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus.

Tip č. 1: Ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz. Pokud ne a nechce se vám péct nadvakrát, můžete zkusit upéct veškeré těsto v jedné formě. V tom případě vyložte pečícím papírem i boky formy tak, aby alespoň o 5 centimetrů přesahoval, těsto by jinak mohlo utéct z formy. Také se bude péct o něco déle, protože je těsto vyšší. Korpus pak budete prořezávat třikrát - na čtyři pláty.

Krém

Na krém dáme do mixéru smetanový sýr, tvaroh, šlehačku, cukr i vanilku. Šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. (Pokud si chcete krém obarvit, přidejte barvivo téměř na konec. Gelové barvivo stačí na špičku párátka.)  

Sestavení dortu 

Oba korpusy seřízneme do rovna a jedenkrát prořízneme, dostaneme tak 4 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/4 krému, přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/4 krému a stejně postupujeme i s třetím plátem. Nakonec přiklopíme čtvrtý plát a poslední čtvrtinou krému pomažeme vrch a boky dortu. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, poté ho podle fantazie dozdobíme. Já jsem celý dort postříkala kakaem (postup níže), aby vypadal jako kropenaté vajíčko, a doprostřed dala cukrová vajíčka. 

Tip č. 2: Krém si na čtvrtiny rozdělte od oka. Pokud si netroufáte, zvažte si samotnou mísu, potom ji s krémem postavte na váhu a odebírejte podle hy. 

Kakaové zdobení

V mističce utřeme kakao s vanilkovým extraktem na hladkou pastu, konzistence by měla být spíše vodová, takže podle potřeby přidáme extrakt (nepoužíváme vodu, ta by se na krému rozpila nebo ho rozmočila). Vezmeme si čistý štětec, namočíme ho do kakaa a brnkáním na jeho štětiny kousek nad dortem vytváříme na krému kropenaté cákance. Zkuste si to nejdříve natrénovat na papíře, určitě jste ale něco podobného dělali i na základní škole ve výtvarné výchově. Doporučuju pak postavit list papíru i za dort, ať nemáte pocákaný i stůl či zeď. 



 

3 komentáře:

  1. Milá Katko, děkuji za recept, poté co mi absolutně selhal recept na mrkvovy koláč od věhlasného amerického cukráře, jsem uznala že české cukrářky to taky umí...
    Koláč je akorát vlhký a vláčný, do děcek zajel jak lopatka do pískoviště. Měla jsem malinko jiný krém co mi zbyl od toho amika, bylo ho víc na tlusto mezi vrstvami dortu, famózní dobrota ☺️☺️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaelo, já Vám moc děkuju za milý a vtipný komentář, musela jsem ho doma přečíst nahlas, protože prý čemu se směju :-) Moc mě těší, že Vám dort chutnal, já si ho snad budu muset upéct znova, rozhodně by zasloužil i lepší fotku. A čím víc krému, tím lépe! Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den Katko,
    chtěla bych Vám tímto poděkovat za Vaši práci na blogu, kde pro nás střádáte skvělé recepty. Když totiž k nějaké příležitosti mám upéct dort, chodím pro inspiraci už jen k Vám na blog. Mrkvový dort jsem již zkoušela párkrát, ale tomu podle Vás se nic nevyrovná! Pro příště bych jen do korpusu zkusila přidat také namleté ořechy.
    Ještě jednou děkuji, přeju úspěchy Vám a Vašemu blogu a těším se na další recepty. Adéla

    OdpovědětVymazat