pondělí 19. října 2015

Čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem




Pokud vám ještě z léta zbyla nějaká přerostlá cuketa, nastal čas ji zlikvidovat. Část můžete použít třeba do tohoto luxusního koláče s krémem. Díky cuketě bude korpus super vláčný a zaručuju vám, že ji v něm na chuti vůbec nepoznáte. S nadýchaným krémem, karamelovou omáčkou a ořechy v karamelu budete moct tenhle "zeleninový" koláč vydávat i za dort.


Ingredience

(forma o průměru 26 cm)

350 g hladké mouky
200 g třtinového cukru
1 sáček kypřícího prášku
40 g kakaa
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky soli
180 ml rostlinného oleje
200 ml mléka
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
400 g cukety*, nastrouhané nahrubo (oloupané, bez semínek)

*část cukety lze nahradit jablky

Krém

250 g mascarpone
250 ml smetany na šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžíce cukru moučka (podle chuti)

Karamel

140 g cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1 lžíce vychlazeného másla

Zkaramelizované ořechy

velká hrst ořechů (pekany, mandle, vlašáky...)
3 lžíce třtinového cukru


Postup

Korpus

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme sypké suroviny, zvlášť krátce prošleháme olej s mlékem, vajíčky a vanilkovým extraktem, přilijeme k suché směsi. Poté vmícháme nastrouhanou cuketu (i s vodou, kterou pustila).

Těsto vlijeme do kulaté rozevírací formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (nebo vyložené pečícím papírem). Pečeme asi 50-60 minut, testujeme špejlí.

Karamel

Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile voda začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Trvá to trochu déle, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví. 

Jakmile karamel začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou tedy na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme. Vmícháme 1 lžíci másla a necháme zchladnout.

Krém

Všechny ingredience šleháme do nadýchaného krému, asi 2-4 minuty. 

Zkaramelizované ořechy

V rendlíku rozpustíme cukr, přisypeme ořechy a promícháme, aby se všechny obalily v karamelu. Necháme je vychladnout na tácku vyloženém pečícím papírem.

Vychladlý korpus potřeme krémem, polijeme karamelem a poklademe ořechy.












18 komentářů:

  1. Krásná fotka :) recept určitě vyzkouším, cuket je teď víc než dost. Zatím jsem dělala pouze cuketové brownies nebo perník, tak zase vyzkouším něco nového.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amellie, cuketové brownies by zase moc zajímaly mě, v lednici mám na to cuketu jak dělanou :-) Hezký den.

      Vymazat
  2. Lákavé, zítra upeču.. Jenom se chci zeptat. jestli ty ingredience na krém lze opravdu šlehat naráz. Děkuji za info. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Aleno, určitě jsem to tak tenkrát udělala (jinak bych to nenapsala), ale je pravda, že teď už na krém z mascarpone a šlehačky mám jiný postup. Tady je: Na krém dám do mixéru mascarpone, cukr a vanilku, lehce prošlehám. Přidám smetanu a šlehám na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýším výkon téměř na maximum a rychle vyšlehám tuhý krém. Šlehám max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Tak ať se vám zítra koláč povede!

      Vymazat
    2. PS: Krém samozřejmě nemusíte šlehat až dotuha, jak je potřeba u dortů, na koláč bude stačit "měkčí" konzistence.

      Vymazat
  3. Katka, ten recept je úplne skvelý, málo kedy sa mi stane, že nič nemením. Už som ho piekla 2x a je úžasný :) ďakujem veľmi pekne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju za zprávu! Jsem ráda, že vám chutná. Hezký den.

      Vymazat
  4. Zkousela jsem a kolac zustal uvnitr jakoby sirovy. Ale tak vypada i na Vasem obrazku. Ma to tak byt nebo je proste nedopeceny? Dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v těstě je opravdu hodně cukety, takže upečený korpus určitě nebude suchý, měl by zůstat vlhký, ale rozhodně ne syrový. Já testuju špejlí - jakmile na ní po vytažení nezůstává syrové těsto (pár vlhkých drobečků je ok), je hotovo. Uvedený čas je orientační, protože cuketa může pustit méně/více vody. Pokud máte po ochutnání pocit, že je korpus "syrový", zřejmě potřeboval více času v troubě :-( Hezký podvečer, Katka.

      Vymazat
  5. Dobry vecer Katko, dalsi super recept, poprve jsem delala karamel, byl uzasny stejne jako cely kolac ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den i vám:-) Jsem moc ráda, že jste vyzkoušela a že vám chutnalo. A rozhodně doporučuju i slaný karamel, to je teprve bomba!

      Vymazat
  6. Dobrý den. Můžu cuketu nahradit jablickama?

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi milé překvapení, dort/koláč je velmi dobrý. Napříště dám jen méně cukru, celkově je to na mě už hodně přeslazené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Báro, to mě těší. Cukru určitě dejte podle své chuti, také často v receptech ubírám. Katka

      Vymazat