pondělí 23. května 2016

Vanilkový dort s mascarpone a malinami


Z tohoto dortu jsem absolutně nadšená, a to po všech stránkách. Dokonalý je uvnitř i zvenčí - chuťově i na pohled. Díky podmáslí je korpus krásně vláčný, měkký a přitom hutný, k tomu jemný a hebký krém, našlehaný jako obláček. Oboje voní po vanilce a skvěle se doplňuje s osvěžujícím malinovým pyré, kterým jsou potřená jednotlivá patra. Už jsem ho jednou pekla, ve větším provedení a jinak zdobený, na narozeninovou oslavu a prý byl tak dobrý, že se původních šestnáct porcí muselo ještě půlit a stejně se na všechny nedostalo. Dokonce sama oslavenkyně si ho ani pořádně nemohla vychutnat, měla jen pár soust. Takže když jsme řešily dort pro dceru, bylo hned jasné, že ho budu péct znovu. Jak bude vypadat tentokrát, bylo na mě. Už pár týdnů mám hlavu plnou dortů zdobených živými květy a makronkami, takže jsem prostě nemohla odolat a konečně se mohla zkusit realizovat i v tomto směru. V supermarketu jsem zahlédla krásnou kytici růžových minikarafiátů, na zahrádce nám pomalu odkvétal šeřík a z trávy vykukovaly sedmikrásky, před pár dny jsem upekla makronky a pár jich stále ještě bylo v mrazáku. Vím, že se moc nenosí, když se člověk pochválí, ostatní na něj hned hledí jako na nafoukaného ješitu, ale mám z toho dortu ohromnou radost a tentokráte se prostě pochválit musím - myslím, že se mi opravdu povedl.



Ingredience

Korpus

(forma o průměru 20 cm)

4 vejce
220 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
250 ml oleje
250 ml podmáslí
400 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli

Malinové pyré

250 g malin (měla jsem mražené)
2 lžíce cukru krystal 
2 lžičky kukuřičného škrobu

Krém

500 g mascarpone
500 ml smetany ke šlehání
100 g cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 60 g cukru moučka a 2 sáčky/40 g vanilkového cukru)

Postup

Korpus

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme vanilku, olej a podmáslí - oboje přiléváme tenkým pramínkem. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.

Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta a pečeme asi 30 minut. Testujeme špejlí, pokud na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je korpus hotov. Necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus (ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz).

Tip č. 1: Dort můžete také upéct v jedné formě o průměru 24 cm, bude se ale péct o něco déle, takže určitě testujte špejlí. Vychladlý korpus seřízněte dorovna a dvakrát prokrojte.

Malinové pyré

Do rendlíku dáme maliny, cukr a 2 lžíce vody. Na mírném plameni vaříme asi 5-7 minut, poté přidáme škrob dohladka rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povaříme, pyré pěkně zhoustne. Dáme stranou vychladit.

Tip č. 2: Pokud vám vadí semínka, můžete pyré před přidáním škrobu důkladně propasírovat. Pokud naopak chcete, aby v dortu byly i celé maliny, vyberte ty nejpěknější, nechte je na papírové utěrce rozmrznout, lehce osušte a až budete sestavovat dort, poklaďte jimi prostřední patro poté, co ho potřete malinovým pyré.

Krém

Na krém dáme do mixéru mascarpone a oba cukry, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. 

Tip č. 3: Pokud nemáte po ruce robot s velkou mísou, vyšlehejte krém raději nadvakrát (v jedné dávce 1 mascarpone, 250 ml šlehačky a 50 g cukru). Šlehačky je opravdu hodně a mohla by nepěkně šlíchat okolo.
 
Sestavení dortu

Oba korpusy seřízneme dorovna a jedenkrát prořízneme, dostaneme tak 4 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/3 malinového pyré a 1/4 krému, přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/3 pyré a 1/4 krému a stejně postupujeme i s třetím plátem. Nakonec přiklopíme čtvrtý plát a poslední čtvrtinou krému pomažeme vrch a boky dortu. Pokud bude korpus trochu prosvítat, ničemu to nevadí, tzv. semi-naked cakes, čili "polonahaté dorty" :-), jsou teď v módě. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, poté ho podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila živé květy (drobné karafiáty, šeřík, sedmikrásky), makronky a zbylý krém (nastříkaný řezanou cukrářskou špičkou).


Tip č. 4: Pyré i krém si na třetiny/čtvrtiny rozdělte od oka. Pokud si netroufáte, zvažte si samotnou mísu, potom ji s pyré/krémem postavte na váhu a odebírejte podle váhy.

Tip č. 5: Malinové pyré nanášíme asi 1 centimetr od okraje, aby nezabarvilo boky dortu, až na ně budeme dávat krém. Trochu pracnější, zato jistější postup je, že si část krému dáme do sáčku s ustřiženým růžkem a na každý plát nejdříve uděláme z krému po obvodu ohrádku, dovnitř naneseme pyré a pak potřeme krémem - když navrch posadíme další plát a přitiskneme, pyré zůstane bezpečně uvnitř a krém bude až na kraji.
















 

79 komentářů:

  1. Wow! Ten je překrásný :)

    meandmydeliciousme.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Překrásné. Chci se zeptat, neoschne krém do druhého dne? Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpověď níže, omlouvám se za zpoždění. Hezký den :-)

      Vymazat
  3. Ten je překrásný. Jen se chci zeptat, neoschne krém do druhého dne? Zůstane takhle čerstvý a svěží? Velice děkuji za odpověď V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je těžké odpovědět - sice jsme ho jedli i druhý den, ale to už jsem nijak zvlášť nezkoumala, jak krém vypadá... Jinak každý krém trochu osychá, obzvlášť když není máslový. Já si právě proto upeču korpus předem a ráno už pak "jen" dort sestavím a potřu krémem. Tak mám jistotu, že když kus zbyde, bude dobrý i druhý den. Krom toho krém obsahuje spoustu šlehačky a žádný ztužovač, takže je určitě potřeba udržet ho řádně vychlazený. Snad jsem trochu pomohla.

      Vymazat
  4. Dobrý den. Čím byste prosím zdobila vršek dortu v zimě pro chlapa? Děkuji Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, přemýšlela jsem a mně by se líbily tyto dvě varianty:

      1) Čokoládové střepy a k tomu něco zeleného, pichlavého, když už je to pro chlapa. Třeba větvičky rozmarýnu nebo jehličí. Buď po celém obvodu vršku dortu a doprostřed nasypat ty střepy (případně hoblinky čokolády nakrouhané škrabkou). Nebo jako tady na fotce, jen na třetinu dortu. Návod na čokoládové střepy: http://www.navidlicku.com/2016/04/cokoladovy-dort-s-guinessem-kremem-z.html#more.

      2) Zdobení jako tady (fotka úplně dole, ta s vlčími máky) - http://www.navidlicku.com/2016/04/cokoladovy-dort-se-slanym-karamelem.html#more - čokoládové trojúhelníky, sněhové pusinky (obarvené kakaem nebo polité čokoládou), místo makronek třeba čokoládové bonbony, ozdobně nastříkaný krém.

      Hezký den, K.

      Vymazat
  5. Katko, moc děkuji za Vaše úžasné recepty! O víkendu jsem vyzkoušela další z nich, a to tento dort. Dopadl skvěle, byl sladký tak akorát a krásně lehoučký, všem moc chutnal. Moje verze se sice co do estetiky s tou Vaší nemůže srovnávat ani náhodou, neumím to tak vymazlit, ani na to nemám propriety, ale jazyk byl uspokojen :-) Dovolila jsem se o vás zmínit ve svém článku na blogu, aby i moji kamarádi mohli recept vyzkoušet: http://maickosti.blogspot.cz/2017/02/dort.html Ještě jednou díky, těším se, až se pustím do něčeho dalšího! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Májo, já děkuju za tolik chvály! Mám radost, že dort všem chutnal! Už jsem se dívala na odkaz a náhodou vypadá super :-) Já se zas chci zeptat na svolení, jestli bych jednu fotku dortu mohla dát na FB, mám tam nově album Napečeno podle Vidličky. Bylo by to i s odkazem na blog. Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. Sice ten muj vytvor neni buhvijak vizualne vysperkovany, ale urcite to na fejsbuk pouzit muzete :-) Zanedlouho bude mit narozeniny mamka, tak uz premyslim, co udelam dalsiho, a snad bude priste do Vaseho alba vice reprezentativni ;-) Mozna az vyberu konkretni typ, poprosim Vas o radu, jak to jednoduse a vkusne nazdobit... preji hezky den! Maja

      Vymazat
    3. Jasně, určitě se ozvěte, ráda pomůžu! Pusinky, čokoláda, kvítka... možností je spousta. A děkuju!

      Vymazat
  6. Dobrý den, konečně jsem našla nějaký recept na dort, který se mi zalíbil a zdá se mi, že bych mohla zvládnout..tento trend nahých dortů se mi hrozně líbí:)
    Momentálně mám v troubě druhou polovinu těsta, takže pokud se dort povede, tak určitě pošlu fotku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, držím pěsti, určitě se povede! Taky se mi nahaté dorty moc líbí. A hlavně jsou hrozně dobré :-)

      Vymazat
  7. Dobrý den, hledala jsem recept na vanilkový dort podle objednávky mého syna, kterému zítra budou 4 roky :-) Ten Váš se mi moc zalíbil, tak snad se mi povede. Jen jsem chtěla zeptat - v receptu na krém je uvedeno: 100 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 160 g cukru moučka a 2 sáčky/40 g vanilkového cukru) - není tam chyba? Nemá být buď 200g moučky anebo naopak jen 60g, když se vanilkový extralt nahrazuje vanilk. cukrem? Moc děkuji za upřesnění a držte mi palce! Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Moniko, máte pravdu, je tam chyba! Zajímavé je, že si toho zatím nikdo jiný nevšiml, máte bystré oči :-) Cukru má být celkem 100 g, takže pokud použijete 40 g vanilkového cukru, dáte už jen 60 g cukru moučka. Teď jsem ještě našla, že třeba Dr. Oetker má balení po 8 g, takže záleží na vás, myslím, že i tady by stačily sáčky dva a zbytek cukr moučka, voňavé by to mělo být i tak dost. Palce vám budu držet a budu moc ráda, když dáte vědět, jak to dopadlo, a klidně pošlete i fotku! Těším se, Katka

      Vymazat
    2. Děkuji mockrát za odpověď! Zrovna jsem strčila těsto do trouby - už teď všichni říkají jak to skvěle voní! Fotku pošlu ráda a ještě radši popis reakcí malého oslavence, protože vizuálně to asi žádný umělecký dílo nebude... :-) Zítra krém!

      Vymazat
    3. Není zač :-) Nebojte, určitě bude vypadat skvěle. Až nanesete krém, dejte dort tak na hodinu do lednice (nebo aspoň půl hodiny) a pak krém ještě pořádně uhlaďte stěrkou nebo nožem se širokou střenkou, já třeba momentálně používám nůž na máslo, protože tu cukrářskou špachtli mi někam zašantročil skoro dvouletý syn :-D

      Vymazat
    4. Tak já se opět hlásím, musím říct, že je vtipné, že jsem tento dort pekla už snad šestkrát (tedy dvakrát jsem ho dělala jako buchtu na plech, protože to bylo rychlejší ;-)) a až naposledy jsem si všimla toho překlepu - dala jsem totiž cukru moc, bylo mi to divné, že to chutná jinak než obvykle (na mě moc sladké!) a pak jsem si to přečetla znovu a pozorněji ;-) Ale jinak všem to chutnalo i tak a nikdo si ničeho divného nevšiml. Už jsem totiž pak vůbec nepřidávala cukr do ovoce a bylo dost kyselé, tak se to vyvážilo. Jinak ještě dodatečně posílám další foto mého výtvoru, tentokráte si Váš dort vydobyl čestné místo na prvonarozeninové párty naší dcery a sklidil jako vždy velký úspěch (pardon, fotka je nic moc, vůbec jsem to v tom fofru nestíhala dokumentovat) http://maickosti.blogspot.cz/2017/08/prvonarozeninova-oslava.html Troufám si tvrdit, že tenhle recept už prostě u mě nikdy nebude překonán. Už i nejčokoládovější dort Dity P. spadl na druhou příčku žebříčku :-D Přeji hezký den! Mája

      Vymazat
    5. Májo, vy mi děláte ohromnou radost! :-) Dort opět paráda a chápu, u nás, když jsou oslavy, tak se obvykle zastavím, až když je po, a ač mám vždy v plánu udělat nějaké super fotky s dortem, nakonec jsem ráda, když mám aspoň jednu :) Ještě mě napadá, ten čokoládový dort jste už zkoušela? Nemůžu si to teď vybavit... kdyžtak je to recept "nejlepší čokoládový dort". U nás totiž 95 % lidí považuje právě tenhle za úplný top. A moc se omlouvám, že reaguji až teď, nějak mám ten začátek podzimu náročný. Hezký večer, Katka.

      Vymazat
  8. Dobry den Katko,
    jaky olej, prosim, davate. Pekla jsem, nastesti jem zkusebni polovicni verzi, dala jsem ultra drahy super bio slunecnicovy olej (cekala jsem, jak to bude super :-) )a je v tom neprijemne citit. Diky za radu, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, používám také slunečnicový, úplně obyčejný, žádnou značku nepreferuju, ale nejlevnější určitě neberu. V korpusu ho tedy necítím, ani manžel, který má extra háklivý nos/chuťové buňky :-) Vlastně jste první s takovou zkušeností, marně přemýšlím, čím by to mohlo být... že by se ta kvalita projevila i v intenzivní chuti oleje? Katka

      Vymazat
  9. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,jestli můžu do krému použít ztužovač a v jakém poměru,budu dort převážet 200km a obávám se,že by bez ztužovače nepřežil cestu:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, obávám se, že vám moc neporadím, ztužovač jsem použila pouze jednou, v jiném receptu, a akorát mi udělal v krému cucky. Ale určitě se přidat dá, postupovala bych podle návodu, tam se uvádí potřebné množství. Jinak dálka by nevadila, spíš teplota v autě, tyhle lehké krémy potřebují chlad. Na takové cestování jsem dort zvenčí potáhla bílkovo-máslovým krémem a bylo po problému. Hezký víkend, Katka

      Vymazat
  10. Určitě nepéct najednou, zvrchu se těsto už připaluje a vnitřek teče 😟 tak asi poletí do koše a upeču to nadvakrát...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? To mě moc mrzí. Nemůžu teď na to přísahat, ale jsem si celkem jistá, že jsem ho už pekla v jedné formě, jinak bych do receptu napsala, že to sama vyzkoušeno nemám. Když moc nahoře zlátne, přikryju ho alobalem a po dopečení stejně vrch seříznu pryč, bývá vyboulený. Držím pěsti, ať se příště povede, je to opravdu nejoblíbenější recept tady na blogu. Hezký den, Katka

      Vymazat
  11. Krásné! Můžu se zeptat, ošetřujete nějak živé květy předtím než je dáváte na dort? Děkuji Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Veroniko, už jsem na tohle téma někam psala strašně dlouhý komentář, ale teď ten příspěvek nemůžu najít, tak jen stručně... Přiznám se, že neošetřuju, pouze omyju stonky. A poradím se s květinářkou, zda kvítka nemohou v dortu nadělat neplechu. Jinak se dost používá floristická páska, případně miniampulky s vodou. Určitě by bylo ideální používat jedlé bio květy, takové ale na maloměstě nejsou k sehnání. Navíc u dortu se obvykle květy odstraní dříve, než se dort nakrájí na jednotlivé porce, takže je nikdo nesní ani omylem. Jiné by to bylo u minidezertů ozdobených drobnými kvítky, kdy člověk může zaváhat, zda je to také k jídlu či nikoliv. Tam bych se jedlých květů držela, případně všechny upozornila, že je to pouze ozdoba. Zrovna třeba květy karafiátu a šeříku jedlé jsou, ale hádám, že nikdo je asi s dortem konzumovat nebude :-) Hezký den, Katka PS: Úplně stručně to asi neumím :D

      Vymazat
  12. Zdravim,

    Tak jsem se Vasim receptem inspirovala a jen vymenila maliny za jahody. Dort jsem sestavila a potahla v patek a v sobotu uz jen ozdobila kvetinami, makronkami a ovocem. Krem vubec neosychal a dort byl krasne vlacny. Dokonce i prezil 120km v aute a to byl i v patrovem provedeni!

    Diky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já moc děkuji za zpětnou vazbu! Je super vědět, že krém krásně drží i druhý den - přiznám se, že jsem dort vždy "potahovala" krémem v den, kdy se podával. A klobouk dolů za těch 120 km, to musely být nervy :-D Kdyby se Vám chtělo, pošlete mi fotku, byla bych moc ráda. Hezký den, Katka

      Vymazat
  13. Nedoporučuji péct korpus NAJEDNOU. Korpus byl velice vypouklý. Použít se dal tak jen jeden plát zespodu. Pekla jsem v kulaté formě 27 cm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, chyba je ve formě - v receptu uvádím, že rozpis surovin je na formu 20 cm. Těsto je díky oleji a podmáslí hodně vláčné, ale také poměrně těžké, v troubě naroste jen o kousek a právě do kopečku. Forma 27 cm je příliš široká, proto jste měla korpus nízký a nešel proříznout na více plátů. Každopádně doufám, že Vás to neodradilo od dalšího pečení, a přeju hezký den, Katka.

      Vymazat
  14. Dobrý den, chci se zeptat. Ta smetana se nešlehá zvlášť?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nešlehá. Vím, že obvykle se to tak v receptech píše, ale já to takto dělám vždy a bez problémů. Důležité je krém nepřešlehat, tj. rychle krém vyšlehat dotuha. Hezký den a ať se dort podaří a chutná. Katka

      Vymazat
  15. Dobrý den, pro kolik lidí dort je, případně mohu požádat o recept na ten pro 16 osob plus do jak velké formy?? Děkuji MOC 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, přiznám se, že teď úplně netuším, ale dělám podobný korpus (s větší gramáží mouky a podmáslí) a ten je na těch 12-15 porcí. Taky záleží, jak velké porce krájíte. Tenhle recept tak 10-12,řekla bych. Na těch 16 porcí dejte 600 g mouky, 500 ml podmáslí a 2 lžičky kypřícího prášku i jedlé sody,istatbi nechte stejné A pečte ve dvou formách. Katka

      Vymazat
  16. Ten dort je vážně boží. Pravděpodobně nejlepší, co jsem kdy pekla. Tak akorát sladký, korpus vláčný a celé se to povedlo bez nějakých zádrhelů. Korpus jsem pekla na dvakrát, obě placky šly krásně proříznout (forma 24 cm), krém jsem radši dělala taky na dvakrát, do 2 min byl tuhý. Už mám další objednávku na nadcházející narozeniny. Díky moc za recept! 🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to je super! Jak budete péct znovu, klidně pošlete fotku ;-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  17. Dobrý den,
    Váš recept jsem našla jen náhodou a jsem za to velice ráda, lepší dort jsem ještě nejedla. Korpus je luxusní, křehký a vláčný. Sklidila jsem veliký úspěch. DĚKUJI!!!😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to já MOC DĚKUJU za milý komentář! Mám radost, že dort chutnal. Hezký den, Katka

      Vymazat
  18. Dobrý den,
    na žádost dcery jsem vyzkoušela Váš recept na tento dort. Dort byl vynikající, vláčný, sladký tak akorát. Měl veliký úspěch u všech. Neteř si další objednala na tento víkend. Moc děkuji za výborný recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Petro, moc mě těší, že dort měl úspěch! Pozdravujte ode mne dceru i neteř :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  19. Výborný dort, díky za recept😉

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den,
    dlouho je hledala recept na dort pro dcerku k 2. narozeninam, až jsem narazila na Váš recept. A musím říct, že byl úžasný. Dort jsem ozdobila malinami a hortenziemi, které mi zrovna rozkvetly na zahrádce. Recept máte skvěle popsaný, že to pochopí i začátečník. Určitě jsem ho nedělala naposled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc mě těší, že se Vám dort povedl a chutnal! Snažím se, aby se podle mých receptů dobře peklo, tak mám radost, že to funguje :) Jestli ho budete zase péct, klidně se pochlubte fotkou, buud moc ráda! Hezký den a děkuji za milý komentář, Katka

      Vymazat
  21. Dobrý den,
    pekla jsem podle Vás již několikátý dort a vždy se povede na 1. Tento jsem pekla zatím jednou a moc chutnal. https://www.instagram.com/p/BvZSRBdn1Ab/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
    Děkuji za Vaše recepty, nejen, že se podle nich dobře peče, ale i skvěle chutnají!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mám ohromnou radost! Vždycky mě taková milá slova moc potěší! Omlouvám se, že odepisuju tak pozdě, nepřišlo mi upozornění na komentář... Hezký den a ať se vám v pečení dále daří :-) Budu moc ráda, když mi zas napíšete a pošlete fotku! Katka

      Vymazat
  22. Děkuji za skvělý recept, dělala jsem ho již několikrát a pokaždé se povedl a všem moc chutnal. není preslazeny, je báječně lehký osvěžující a krásný 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě moc těší! Také ho máme moc rádi a přesně z těch důvodů, které píšete. A že je krásný, to je jen vaše zásluha ;-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  23. Dobrý den,
    dort podle Vašeho receptu byl naprosto úžasný, povedl se napoprvé, chuťově byl skvělý a všem moc chutnal. Vrch dortu jsem ještě polila ganache z hořké a mléčné čokolády a nechala pramínky ztéct. Potom jsem ozdobila malými ozdobami z potahovací hmoty pro syna k 1. narozeninám a malinami a borůvkami. Rozhodně jsem ho nepekla naposledy, asi za měsíc upeču zase pro dceru, jen v růžovém provedení:)
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Ivo, tak to je skvělé! Já taky ráda používám ganache a pro děti různé ozdoby a ovoce. Těší mě, že vám všem chutnal natolik, že si ho za měsíc dáte znovu :-) Hezký den a díky za zpětnou vazbu, Katka

      Vymazat
  24. Dobry vecer, rada bych dort upekla v bezlepkove variante, nemate nekdo ukusenost,prosim? Dekuji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já bohužel vůbec, ale hádám, že jistější bude najít si recept přímo na bezlepkový korpus, tak bych to aspoň udělala já. Ale třeba někdo poradí. Hezký den, Katka

      Vymazat
  25. Výborný recept! Děkuji! Pekla jsem dort pro svého přítele a hledala skvělý korpus a krém a Váš je nejlepší! Jen jsem místo vanilkového extraktu dala mandlový. Krém pak měl chuť podobnou marcipánu ❤️ .. a použila jsem ztužovač a vše super!

    OdpovědětVymazat
  26. Včera jsem upekla podle vašeho receptu dort a byl naprosto, ale naprosto vynikající. Děkuji! Peču velice často a po přečtení receptu jsem měla trochu obavy. 1. Bála jsem se, že když těsto na korpus (2. dávku) necham stát než se upeče první, tak mi korpus nevybehne, protože se sťapne a vyšumí prdopec. Nestalo se a korpus byl chuťově i vizuálně skvělý. 2. Měla jsem obavy, že malinový rozvar mi příliš zvlhčí korpus (pustí tekutinu do korpusu) a korpus pod tím bude mokrý. Taky se nestalo. Dort byl naopak vláčný. Ještě jednou děkuji za recept, dort na oslavě zmizel, a to byla oslava pro 8 lidí 😁

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý den, dnes se chystám péct a ráda bych se zeptala, zda mám mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl vmíchávat ručně nebo můžu na nižší otáčky i v robotu? Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, můžete v robotu, také to tak dělám. Ať se dort podaří a hlavně chutná! Katka

      Vymazat
  28. Děkuji moc za skvělý recept! Krém jsem dělala nadvakrát, s 31% smetanou byl lepší než s 40%. Vizuálně se vašemu ani zdaleka nevyrovnal, ale nám se líbil a všem moc chutnal!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuju za komentář! Náhodou, já jsem si jistá, že Váš dort vypadal skvěle, a beztak, hlavní je, že všem chutnal! Můžu se ještě zeptat, jak to myslíte, že jste krém dělala nadvakrát? Že se s tou 40% smetanou nepovedl? Přiznám se, že já ji kupuju jen výjimečně, na dorty myslím vůbec. Hezký den a hodně zdaru v pečení, Katka

      Vymazat
  29. Dobry den, dělala jsem krém nadvakrát, nebyla jsem si jistá velikosti mísy robotu. A ten z 31% šlehačku mi chutnal mnohem víc, byl proste lahodnejsi. ale použila jsem oba. Mohla bych se já zeptat, jak docílíte bílé barvy krému? Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobré vědět, s tou šlehačkou :-) Barva krému se odvíjí od mascarpone, některá značka ho má více nažloutlé, chce to vyzkoušet. I tučnější smetana může být víc dožluta. Jinak krém ničím obarvený není.

      Vymazat
  30. Super mnam dortik;) Moc chutnal. Dekuji za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to se tak krásně čte! Já moc děkuju, Katka.

      Vymazat
  31. Moc zdravím, dnes jdu dělat dortík pro švagrovou, jsem zvědavá jak se povede, máte krásný blog úplně celý! :D Jen ze zvědavosti, zkoušela jste místo šlehačky dát tvaroh? jde to? Mám strach, aby mi vydržel do dalšího dne (díky té šlehačce?). Díky za recept, těším se na něj :-)

    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jenom mascarpone s tvarohem vyzkoušené nemám, když už tak kombinaci mascarpone-tvaroh-šlehačka. Ráda používám šlehačku, protože krém je pak hezky nadýchaný. Každopádně, do druhého dne určitě vydrží, důležité je ho řádně vyšlehat, aby byl pevný. Doufám, že se dort povedl! Hezký den, Katka

      Vymazat
  32. Dobry den, dort vypada dokonale! Mohu se zeptat zda muzu hladkou mouku zamenit za bezleokovou hlakou mouku a zda musim upravit pomer? Dekuji Nela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Nelo, s tím Vám bohužel neporadím, s bezlepkovou moukou nemám žádnou zkušenost. Katka

      Vymazat
  33. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nevadi když dort udělám den dopředu? Ráno upeču korpusy a večer náplním krémem, dám do lednice a další den dopoledne dozdobím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Andreo, my už jsme si myslím mezitím psaly na Instagramu, že? :-) Tady se ke komentářům dostanu často se zpožděním, nějak mi nefunguje upozornění. Tak to tady zopakuju i pro ostatní, co si před pečením čtou komentáře k receptu (já to třeba dělám) - osobně dorty s mascarpone krémem nejraději plním a potahuju krémem v den oslavy, pokud je na to čas. Jinak jeden den peču korpusy, druhý den plním a třetí den, kdy je oslava, potahuji krémem a zdobím. Hezký den, Katka

      PS: Dort se Vám vážně povedl!

      Vymazat
  34. vyzkoušeno, upečeno - perfektní! moc díky za inspiraci a recept :-) dort sklidil samou chválu!

    OdpovědětVymazat
  35. Dobrý den,dnes jsem pekla dortík podle vašeho receptu. Je naprosto famózní. Krásně vláčny a lahodný. Jen jsem do krému přidala ještě rozpuštěnou bílou čokoládu. Moc děkuji za váš podrobný popis, díky kterému jsem si na dort troufla ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to je skvělé! Jsem moc ráda, že se vám dort povedl a chutnal. Kombinace s bílou čokoládou zní výborně! Katka

      Vymazat
  36. Dobry den, mohla bych se prosím zeptat, zda lze použít šlehané podmáslí kysané? Moc dekuji za odpověď. Šárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Šárko, já se šlehaným podmáslím nemám vůbec žádné zkušenosti, ani netuším, jak se liší hustotou apod., takže vám bohužel neporadím. Katka

      Vymazat