čtvrtek 26. května 2016

Brusinkové muffiny s cream cheese

Kromě dortu jsem o víkendu potřebovala upéct i něco rychlého a dobrého, co si s sebou vezmeme na zahrádku ke kávě či limonádě. A zároveň i něco, do čeho využiju poslední nasyslený sáček z mrazáku - tentokráte brusinky, které jsem někdy kolem Vánoc nečekaně objevila v obchodě a z větší části utopila v domácí brusinkové vodce. Nakonec volba padla na muffiny. Recept už mám schovaný dlouho, jen jsem trochu ubrala cukru a přidala podmáslí, jinak by těsto spíš připomínalo drobenku. Takhle bylo těsto krásně vláčné, brusinky dodaly příjemný šmrnc a smetanový sýr další chuťový rozměr. Určitě jsem nepekla naposledy - skvělé budou i s čerstvými borůvkami nebo malinami.


Ingredience

200 g hladké mouky
150 g cukru krystal
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
2 vejce
75 ml oleje
180 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu 

150 g brusinek, čerstvých nebo mražených (ty jsem použila já)
2 lžíce cukru krystal

*Pokud použijete maliny, borůvky apod., vynechte část s vařením a jednoduše je na konci přidejte do těsta (je jedno, jestli jsou čerstvé nebo mražené) - pustily by jinak hodně šťávy, těsto by zřídlo a sýr se propadl na dno košíčku. Krom toho, brusinky je nutné povařit s cukrem hlavně proto, aby nebyly tvrdé a kyselé.

100 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa...)
25 g cukru krystal

Postup

Do rendlíku dáme brusinky a cukr, podlejeme 2 lžícemi vody. Na mírném plameni vaříme, až brusinky začnou praskat, trvá to asi 10 minut. Poté rendlík odstavíme a brusinky ještě lehce pomačkáme (ne na kaši, jen aby byly popraskané všechny a pěkně nasály cukrový sirup). Necháme vychladnout.

V misce utřeme sýr s cukrem dohladka, zatím dáme stranou.

Ve velké míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a sůl, zvlášť prošleháme vajíčka s olejem, podmáslím a vanilkou. Přilijeme je k moučné směsi a promícháme, až se všechny suroviny spojí. Nakonec vmícháme brusinky i se šťávou, kterou pustily.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a naplníme je těstem do zhruba 2/3 výšky. Poté spodní stranou lžičky uděláme doprostřed těsta malý důlek a naplníme ho trochou sýra (cca 1 lžička). Pečeme dozlatova, asi 20 minut.



Inspirace: časopis Apetit (leden 2015)

2 komentáře: