středa 19. dubna 2017

Vanilkové sušenky



Když peču máslové sušenky, obvykle rovnou udělám dvojitou dávku těsta. Rozdělím ho na dvě poloviny a buď jednu schovám do mrazáku na později (předpřipravené sušenkové těsto se vždycky hodí), nebo každou jinak ochutím a mám tak dva druhy sušenek. Letos na Velikonoce jsem pekla slepované citronové a pak vanilkové. Mám ráda tyhle jednoduché chutě a vůně, jen vanilka a máslo. Na Pinterestu se mi líbila fotka sušenkových zajíců, ocásky měli dokreslené barevnou bílkovou polevou. Nápad mě zaujal, ale poleva mi přišla zbytečně komplikovaná, raději jsem sáhla po čokoládových peckách. Zajíčci byli k nakousnutí a ještě jsem jim doma našla jednoho kamaráda. A snad nemusím říkat, že sušenkám budou slušet i jiná vykrajovátka...


Ingredience

(asi 40 sušenek, záleží na velikosti vykrajovátek)

110 g másla, změklého
100 g cukru krystal
1 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody 
špetka soli

bílé čokoládové pecky na ocásek (podle počtu zajíčků)* 

*pokud nemáte čokoládu v peckách, můžete na místo, kam přijde ocásek, nanést trochu rozpuštěné tabulkové čokolády a posypat strouhaným kokosem, nebo tam přilepit bílý minimarshmallow (další možností je i ta výše zmiňovaná bílková poleva)

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. Poté vmícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme trochu mouky a znovu propracujeme.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat - chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout. V mikrovlnce si opatrně rozehřejeme trošku bílé čokolády (stačí 1-2 pecky) a přilepíme s ní čokoládové pecky zajíčkům jako ocásek.

Samotné sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze.

Žádné komentáře:

Okomentovat