neděle 26. června 2016

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd


Klasický piškotový korpus jsem už pekla mockrát, nad tímhle ale přímo jásám. Žádný kypřící prášek, ani jedlá soda, jen vajíčka, mouka a cukr. Žádné žloutky a bílky zvlášť, žádné šlehání bílkového sněhu, jen celá vajíčka vyšlehaná s cukrem. A přece je nadýchaný jako obláček cukrové vaty. Kouzlo spočívá v tom, že ta vajíčka s cukrem šleháte dlouho. Opravdu dlouho. Minimálně 10 minut, klidně až 20 (tady se hodí mixér, který šlehá za vás - já jsem si během toho pověsila na balkóně prádlo). Tím dlouhým šleháním totiž nejen nabudou na objemu, ale i zpevní a během pečení nespadnou. Výsledkem je měkkounký a lehounký piškot. Se smetanovým mascarpone, jahodami a lemon curd pak za pár minut vykouzlíte dort jedna báseň!


A mimochodem, to mascarpone s lemon curd chutná jak citrónová zmrzlina!

Ingredience

Korpus

(1 hrnek = 250 ml)

5 vajec
1 hrnek cukru
1 hrnek hladké mouky

Krém

250 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
50 g cukru moučka

3 lžíce lemon curd
min. 400 g jahod (nevážila jsem, prostě kolik budete chtít/mít)

Postup

Korpus

V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou (zhruba ztrojnásobí svůj objem). Šleháme dlouho, min. 10 minut, to zaručí, že piškot bude nadýchaný a během pečení nespadne. Mouku prosejeme a do vyšlehaných vajíček ji postupně (po 2 lžících) vmícháme stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme, mouka má tendenci padat ke dnu a objevit se, až když budeme těsto lít do formy.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem, dno i boky, a celou vyložíme pečícím papírem. Nalijeme do ní těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct. Doba pečení závisí na velikosti formy, viz "tip" níže. Během pečení pro jistotu neotvíráme troubu, až během posledních 10-15 minut, kdy je potřeba zkontrolovat, zda je piškot upečený. Testujeme špejlí, jakmile je po vytažení suchá, je hotovo. Piškot necháme asi 10 minut odpočinout ve formě na mřížce, poté ho opatrně vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

Tip: Korpus si můžete upéct v jakékoliv kulaté formě, kterou máte doma, nebo podle toho, pro kolik strávníků či jak vysoký chcete dort mít. Od toho se odvíjí doba pečení. Já jsem ho pekla už třikrát. Poprvé ve formě o průměru 24 cm to trvalo 25-30 minut, prokrajovala jsem na dva pláty. Podruhé ve formě o průměru 20 cm bylo těsto dost vysoké, až ke kraji formy, takže jsem ji vyložila pečícím papírem tak, aby okraje přesahoval o 4 cm. Pekla jsem ho asi 30 minut, ale uprostřed zůstal nedopečený. Dort, který je na fotce, jsem pekla 40 minut, piškot se povedl krásně, jen jsem musela seříznout vrch, který byl připečený.

Krém

Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. 

Sestavení dortu

Pokud je to potřeba, korpus seřízneme dorovna. Poté ho dvakrát prořízneme, získáme tak 3 pláty (pokud dort pečete ve větší formě, půjde možná prokrojit jen jednou). Spodní plát korpusu potřeme 1 lžící lemon curd a 1/3 krému, poklademe plátky jahod a přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1 lžící lemon curd a 1/3 krému, poklademe jahodami. Přiklopíme třetím plátem a poslední třetinou krémpomažeme vrch a boky dortu. Pokud bude korpus trochu prosvítat, ničemu to nevadí, tzv. semi-naked cakesčili "polonahaté dorty" :-), jsou teď v módě. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, poté dozdobíme plátky jahod. Postupně je vyskládáme po obvodu dortu, plátky skládáme přes sebe a postupujeme směrem doprostřed, kam dáme několik jahod vcelku. Zbylou lžíci krému si dáme do sáčku s ustřihnutou špičkou a jahody jím pocákáme.






10 komentářů:

  1. Nádhera..milujeme lemon curd :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak se musím pochlubit - opět jsem pekla podle Vás! :-) Trošku na způsob kočičky a pejska, takže krémy jsou z tohoto receptu, těsto z jiného a zdobení ještě z dalšího, ale myslím, že to dopadlo na jedničku. A takto vypadal výsledek! ;-) http://maickosti.blogspot.cz/2017/03/nejak-me-to-chytlo.html Díky za inspiraci a pěkný víkend! Mája

    OdpovědětVymazat
  3. Májo, krása! Přiznám se, že takovýto způsob pečení je taky můj nejoblíbenější. Někdy teda trnu, aby to opravdu nedopadlo jak s dortem od pejska a kočičky, ale zatím (většinou) dobrý :-D Vanilkový korpus máme doma taky moc rádi, ovšem úplně nej je ten čokoládový! Viz recept na Ombre dort. A taky prolít jednotlivá patra slaným karamelem, mňam. Třeba na další oslavu, co říkáte, když vás to už jednou chytlo ;-) Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že ten slaný karamel mě láká hodně, vlastně jsem ho i zvažovala, ale nějak mám před ním respekt. Tak třeba příště :-)...

      Vymazat
    2. Já se ani nedivím:-) Kdykoli se v receptu objevilo "nechte na pánvi zkaramelizovat cukr", skončilo to u mne po několika marných pokusech při nejlepším hrudkami cukru, přinejhorším připálenou pánví :-D Tady se ale v podstatě svaří voda s cukrem, dokud z toho není karamel. Jen to dlouho trvá, takže to chce vydržet a počkat si na tu opravdu zlatohnědou barvičku.

      Vymazat
  4. Na pátek chci upéct narozeninový dort, tak má jediná cesta vedla na tvůj blog a našla jsem tento krásný kousek. Jen na to šlehání se netěším, není robot :)
    Ale potřebovala bych jahody něčím nahradit, mladý má na ně alergii. A vzhledem k sezóně, ráda bych sáhla po mraženém ovoci, jaké bys vzala?
    Maliny? Udělat rozvar a tím potřít mezivrstvy?
    Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, to mě moc těší! Šlehání jde i bez robota, i když u toho asi vystojíš důlek :-) Mimo sezónu taky používám mražené ovoce, jestli můžu poradit, tak kupuju v Lidlu, poměr kvalita/cena je opravdu solidní. Mají maliny, lesní směs a jahody. Recept na malinové pyré do dortu mám tady: http://www.navidlicku.com/2016/05/vanilkovy-dort-s-mascarpone-malinami.html#more Jinak doporučuju upéct korpus klidně předem, ale promazat krémem až v den oslavy. Piškot je nadýchaný a lehoučký, tudíž má tendenci nasávat krém a nepotřebuje tolik času na odležení. Hezký den, Katka

      Vymazat
  5. Dekuji za uzasny recept. Ten korpus mne uplně nadchl i kdyz jsem úplně nevěřila, ze bude nadychany ,jemný, kypry . To dlouhe slehani stalo opravdu za to .
    Trosku jsem si jen pohrála v zaveru a jelikoz partner je na takové ty klepave dorty , zalila cely dort jeste želatinou .
    Chyba - bez by to bylo mnohem lepsi, hezčí .
    Tak priste urcite bez experimentu



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, korpus je opravdu úžasný, že? Musím ho letos upéct zase, jak nám dozrají ostružiny na zahrádce. S želatinou si ho dovedu představit upečený na plechu, piškot-krém-ovoce-želatina, mňam. Ale jsem moc ráda, že Vám chutnal i tak! Experimenty jsou náhodou potřeba ;-)

      Vymazat
  6. Tenhle dort jsem vyzkoušela před týdnem a byl naprosto luxusní. Korpus nadýchaný jako peříčko, lemon curd to krásně okyselil a krém báječný. Děkuji za recept a určitě brzy vyzkouším něco dalšího :)

    OdpovědětVymazat