úterý 28. června 2016

Kakaová roláda se šlehačkou a jahodami











Myslela jsem si, že jahody už jsou pro letošek nenávratně pryč, a ono ne, ještě se sehnat dají, ty české, sladké a voňavé. Nejvíc jim sluší, když v dezertu hrají prim. Jako třeba tady, se šlehačkou a čokoládou, v piškotovém kabátku. Aspoň jsem si po dlouhé době zas mohla vyzkoušet umotat roládu. Spousta lidí se toho bojí, ale vlastně je to docela lehké, pokud máte ten správný recept na piškot a postup - já mám fígl s mokrou utěrkou, díky které roláda nepopraská a drží tvar. Na receptu je zase fajn, že si ho snadno zapamatujete. Hlavní ingredience, čili vejce, cukr a mouka, jsou po čtyřech, ostatní po dvou. A milá návštěva si zas pochvalovala, jak je roláda lehoučká a náplň nepřeslazená.


Ingredience

4 vejce
4 lžíce cukru krystal
2 lžíce teplé vody
2 lžíce oleje
4 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce kakaa na vaření

250 ml smetany na šlehání
100 g čokolády, nahrubo nastrouhané (měla jsem po ruce Ledové kaštany)
hrst jahod, pokrájených na menší kousky

Postup

Vajíčka vyšleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Šleháme dlouho, min. 5-10 minut, to zaručí, že piškot bude pěkně nadýchaný. Nakonec zašleháme vodu i olej, oboje přiléváme tenkým pramínkem. Mouku i kakao prosejeme a do vyšlehaných vajíček postupně vmícháme stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme, mouka má tendenci padat ke dnu a objevit se, až těsto budeme lít na plech.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečící fólií nebo papírem, nalijeme na něj těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct na 8-10 minut. Korpus je upečený, když tzv. pruží - po zmáčknutí prstem se vrátí zpátky.

Mezitím si nachystáme čistou utěrku. Lehce ji navlhčíme vodou, položíme na upečený korpus a za pomoci prkénka převrátíme. Sloupneme pečící fólii/papír a roládu zavineme i s utěrkou, necháme vychladnout.

Šlehačku ušleháme dotuha. Roládu rozvineme, potřeme šlehačkou, posypeme nastrouhanou čokoládou a kousky jahod, opět zavineme (tentokráte bez utěrky) a necháme vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila.

Žádné komentáře:

Okomentovat