neděle 5. dubna 2015

Mrkvové cupcakes s pomerančovým krémem

K Velikonocům u nás doma patří mazanec, nádivka a vaječná tlačenka. Ale někdy je hezké rozhlédnout se po světě a přidat něco nového. Voňavého po skořici a cukru muscovado, vláčného díky mrkvi (a každý velikonoční zajíc vám řekne, že nad jarní mrkvičku prostě není), se svěžím pomerančovým krémem. Kdo ví, třeba jednou budou tyhle cupcakes taky tradiční a naše.


Ingredience

150 g tmavého cukru muscovado (nebo třtinového cukru)
180 ml slunečnicového oleje
3 vejce
150 g nastrouhané mrkve
1 velký pomeranč
180 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 lžíce skořice 

Krém

3 bílky
165 g krupicového cukru
špetka soli
230 g másla (studené, nakrájené na kostičky)

1 lžička pomerančové kůry 

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse metlou promícháme cukr, olej a vajíčka, přidáme mrkev, šťávu a kůru z pomeranče (1 vrchovatou lžičku kůry si necháme stranou, budeme ji potřebovat na ochucení krému). 

V jiné misce smícháme sypké suroviny - hladkou mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, přidáme do tekuté směsi a krátce promícháme, aby se všechny suroviny spojily.

Formu na 12 muffinů vyložíme papírovými košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme, zhruba do 3/4 výšky košíčku. Pečeme asi 15 min, otestujeme špejlí. Necháme vychladnout na mřížce.

Na krém budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, postavíme nad vodní lázeň, aby se dno mísy nedotýkalo vody, a metličkou mícháme, až se krystalky cukru rozpustí. Odstavíme z tepla.

Bílky šleháme, dokud zchladlý sníh nevytváří pevné špičky na metle. Poté ji vyměníme za K-metlu a po kostičkách postupně vmícháme máslo. Směs nejdříve zřídne, poté se začne zdrcávat, ale nakonec se spojí v pevný, hutný krém. Na závěr opatrně všleháme pomerančovou kůru, krém bude mít svěží chuť i vůni.

Cupcakes zdobíme krémem (zdobicí špička Wilton 1M), mandlemi v cukru nebo čokoládovými vajíčky, ozdobami z fondánu. 

Inspirace: Albert magazín

Žádné komentáře:

Okomentovat