sobota 3. ledna 2015

Duhový dort


Nový rok vždycky vzbuzuje spoustu očekávání. Je jako tenhle dort. Na první pohled jen čistě bílý a my se nemůžeme dočkat, až se do něj zakrojíme. Bude čokoládový? Se světlým korpusem a višňovou marmeládou? Doufáme, že bude plný barev a překvapení, chutí a vůní. A on takový opravdu je. Duhový dort.

Ingredience

(forma o průměru 20 cm)

170 g másla, pokojové teploty
1 1/2 hrnku krystalového cukru
5 bílků
1 lžička vanilkového extraktu
1 kelímek zakysané smetany
3 hrnky hladké mouky
1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
1 lžička pečicí sody
1 lžička soli
1 hrnek mléka
gelové potravinářské barvy 

* duha má sice sedm barev (červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigo a fialová), ve většině receptů je jich jen šest (bez indiga)
**já jsem doma našla oranžovou, žlutou, meruňkovou, červenou a modrou, namíchala jsem fialovou, po upečení ale vyšla jako hodně tmavá modrá
***pokud jste zvyklí používat sypké či tekuté barvy, jen směle do nich - ovšem pozor! tekuté barvy mohou naředit těsto

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C.  V mixéru našleháme máslo, postupně vešleháme cukr, bílky, vanilkový extrakt a smetanu. Suroviny přidáváme pomalu, aby směs pěkně nabyla a lehce zesvětlala.

V jiné misce smícháme ostatní sypké suroviny - mouku, kypřící prášek, sodu a sůl. V mixéru vyměníme šlehací metličku za K-metlu, po třetinách přidáváme střídavě sypkou směs a mléko. Pořádně zašleháme, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.

Hotové těsto rozdělíme do šesti misek. Můžeme ho zvážit, vydělit šesti a pak přesně navážit každou misku. Nebo jen rozdělit od oka. Do každé misky vmícháme jednu barvu. Gelové barvy jsou hodně intenzivní, obvykle stačí na špičku párátka. Obarvené těsto většinou během pečení lehce zesvětlá, takže moc barvou nešetříme.

Rozevírací formu lehce vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem, stačí dno, korpus nebude zrovna vysoký. Vylijeme do ní těsto, opatrně rozetřeme a uhladíme. Pečeme zhruba 10 minut - upečený korpus je na dotek pružný, po zmáčknutí prstem se hned vrátí zpět. Vytáhneme formu z trouby, okraj objedeme nožem, formu opatrně otevřeme, korpus sloupneme i s papírem a dáme vychladit na drátěnou podložku. Opět lehce vymažeme máslem a vyložíme papírem, nalijeme těsto... pokračujeme, dokud nemáme upečených všech šest korpusů. Pokud máte po ruce více forem, celý proces se značně zkrátí - můžete péct ve dvou formách zaráz nebo si nachystat druhou, zatímco první je v troubě.


Bílkovo-máslový krém

Ingredience

340 g krystalového cukru
85 g vody
3/4 hrnku bílků
500 g másla (studené, nakrájené na kostičky)
špetka soli

Postup 

V rendlíku svaříme vodu s cukrem na cukrový rozvar. Cukr nasypeme do vody, jen lehce promícháme, aby se všechen navlhčil. Dáme na střední plamen a vaříme, dokud teploměrem nenaměříme 118 °C. Trvá to minimálně 10 minut. Hlavně nemíchat!

Mezitím si ušleháme bílky se špetkou soli, až budou vytvářet pevné a nadýchané špičky. Jakmile má rozvar správnou teplotu, tenkým pramínkem ho přiléváme k bílkům, za pomalého šlehání. Bílky dále šleháme, dokud zchladlý sníh nevytváří pevné špičky na metle a mísa nemá na dotek pokojovou teplotu. Poté ji vyměníme za K-metlu a po kostičkách postupně vmícháme máslo. Směs nejdříve zřídne, poté se začne zdrcávat, ale nakonec se spojí v pevný, hutný krém.

Sestavení dortu

Korpusy seskládáme na sebe, každý potřeme zhruba 3-5 vrchovatými lžícemi krému. Pokud se stane, že některé korpusy jsou lehce menší, můžeme celý dort opatrně objet/ořezat nožem. Poté ho potřeme tenkou vrstvou krému, zacelíme všechny nerovnosti, uhladíme vrch i boky a zatřeme všechny drobečky. Dort dáme vychladit na půl hodiny do lednice. Tím nám zatuhne základní vrstva krému, takže se pak žádné barevné drobky nedostanou navrch. Nakonec dort potřeme zbytkem krému, opatrně uhladíme dortovou stěrkou či nožem se širokou čepelí.

Inspirace: www.thelittleepicurean.com


Žádné komentáře:

Okomentovat