pondělí 6. července 2015

Koka sušenky a malinový pohár

Jaké sušenky máte nejraději? Nebo je máte spojené s dětstvím? Výjimečně mám na mysli ty kupované... Vždycky se mi vybaví Zlaté polomáčené nebo Miňonky, které jsem si máčela do horkého čaje a pak olizovala tu rozpuštěnou čokoládu. Tatranky zase byly nedílnou součástí každého výletu, oříškové a čokoládové, prsty jsem měla od té čokolády vždycky ulepené, to když bylo horko a všechno tálo, i ta čokoláda. Kulaté Disko sušenky, co se musely rozpojit, protože náplň měla vždycky přednost. Nebo ty karlovarské, dlouhé a tenké oplatky v modrém obalu, už si nepamatuju, jak se jmenují, ty byly taky nejlepší s horkým čajem. Ale nejraději jsem měla asi Koka sušenky. V krabičce, která nikdy nebyla dost velká. A teď jsem na na netu narazila na recept na domácí koka sušenky. Koluje všude, zdroj se nedá dohledat, možná ho už dávno znáte a máte vyzkoušený. Pokud ne, pusťte se do něj. Sušenky jsou plné kakaa a kokosu, křehké, trochu drobivé a chutnají prostě jako Koka.


Ingredience

(asi 80 kusů, záleží na velikosti)

220 g másla
100 g cukru moučka
2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
40 g kukuřičného škrobu
100 g strouhaného kokosu
2 vrchovaté lžíce kakaa

Postup

Troubu předehřejeme na 160 °C. V mixéru vyšleháme máslo s cukrem, přidáme žloutky a vanilkový extrakt. Vmícháme všechny sypké suroviny, až vznikne trochu lepivé, ale tvárné těsto.

Z těsta tvarujeme malé kuličky, pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku naplocho rozmáčkneme vidličkou, tím vytvoříme vzorek. Pokud vidličku pokaždé namočíme do studené vody, nebude se na ni těsto lepit.

Pečeme zhruba 12-15 minut. Sušenky se snadno spálí, takže je raději zkontrolujeme hned, jak začnou vonět z trouby. Necháme vychladnout na drátěné mřížce. Skladujeme v uzavřené dóze.





































Malinový pohár 

Do skleniček navrstvíme rozdrobené koka sušenky, bílý jogurt ochucený cukrem a vanilkovým extraktem a čerstvé maliny. Není nic jednoduššího, dezert vypadá efektně a kombinací je nepřeberné množství. Jogurt můžeme nahradit/smíchat se zakysanou smetanou, tvarohem nebo ušlehanou šlehačkou, maliny či jiné drobné ovoce lehce podusit s trochou cukru na ovocnou omáčku, k oslazení použít agávový nebo javorový sirup...

Žádné komentáře:

Okomentovat