pátek 15. dubna 2016

Nepečený koláč s malinami a čokoládovým krémem


Pořád tady přemýšlím, jak popsat chuť tohohle koláče, aby vás to přímo donutilo si ho hned upéct nachystat. Je totiž naprosto užasný, skvělý a báječný. Možná by stačilo, kdybych několikrát dokola napsala "maliny, kokos, mandle, čokoláda". Nebo když napíšu, že můj muž dnes už potřetí pronesl, že "ten koláč je vážně dobrý". Asi to nevypadá jako kdo ví jaká pochvala, nikde žádné superlativy, ale on už má z mého pečení hodně zmlsaný jazýček. Nebo vás nalákám tím, že je vegan- a paleo-friendly, a k tomu bezlepkový (pokud vás to teda spíš neodradí, hmmm... ovšem tady to pořád znamená, že je přímo hříšně dobrý!). Chutná trochu jako luxusní bonboniéra, trochu jako ledová čokoláda, trochu jako vánoční cukroví... Maliny, kokos, mandle, čokoláda, to všechno se vám přímo rozplyne na jazyku a i když by stačil maličký klínek, stejně si půjdete pro přídavek. A jako bonus k tomu všemu, aktivní příprava vám zabere asi patnáct minut. Jen to čekání, než bude krém dokonale vychlazen, bude teď, když už víte, jak je ten koláč naprosto úžasný, skvělý a báječný, přímo utrpení. Maliny, kokos, mandle, čokoláda. Tečka.


Ingredience

(kulatá forma o průměru 23 cm)

(1 hrnek = 250 ml)

1 hrnek mandlové mouky / jemně mletých mandlí
1 hrnek strouhaného sušeného kokosu
1/4 hrnku kvalitního kakaa
2 lžíce javorového sirupu
65 ml kokosového oleje

250 ml kokosového krému / mléka (v plechovce)
200 g kvalitní čokolády (používám 52%)

maliny 

Postup

V míse smícháme mandlovou mouku, strouhaný kokos a kakao, přilijeme javorový sirup a kokosový olej. Důkladně promícháme, až vznikne směs připomínající drobenku, která při zmáčknutí v ruce drží tvar (případně přidáme trochu vody, max. 1-2 lžíce). Namačkáme ji do formy, nezapomeneme na zvýšené okraje. Dáme asi na hodinu vychladit do lednice.

Tip: Formu použijte určitě o průměru max. 23 cm, jinak vám těsto nevyjde na okraje. A ideálně tu s odnímatelným dnem, koláč se pak bude lépe porcovat. Hodí se i rozevírací dortová forma.
 
Kokosový krém zahřejeme, přelijeme jím nalámanou čokoládu, chvíli necháme odstát a metličkou vymícháme dohladka. Nalijeme ho na korpus a opět asi hodinu chladíme v lednici, aby krém lehce zatuhnul, teprve poté ho poklademe malinami (jinak by se mohly v krému utopit). Koláč vrátíme do lednice a necháme ztuhnout úplně, nejlépe několik hodin.


Inspirace: www.bakerita.com

4 komentáře: