čtvrtek 10. října 2019

Žloutková bábovka


Vždycky, když upeču plech sněhových pusinek, našlehám mísu bílkovo-máslového krému nebo si střihnu pár makronek, vyvstane ona nerudovská otázka "kam s ním". A kdyby jen s jedním. Vždycky mám těch žloutků alespoň pět nebo šest. Se zbylými bílky nikdy takový problém nem, ty se dají zamrazit a použít později, ale co se žloutky? Občas uvařím vanilkový nebo čokoládový pudink, v létě přijde vhod smetanová zmrzlina, ale někdy se mi nechce trávit dlouhý čas mícháním žloutkového krému. Pro takové případy mám tenhle recept. Na bábovku, kam jich padne rovnou šest. Je jemná a nadýchaná, krásně vláčná. A nejlepší je, že se dá upéct v jakékoliv formě, já jsem už vyzkoušela i muffiny.

PS: Žloutky se dají zamrazit také, stačí je předtím smíchat s cukrem v poměru 1-2 lžičky cukru na 1 žloutek, ale po rozmrazení je ta konzistence jiná, do pudinku apod. se nehodí, takže to moc často nedělám.

Tip: Těsto vyjde akorát na klasickou bábovku, na fotce je v menší formě a ze zbylého těsta jsem upekla medvídky.


Ingredience

6 žloutků
250 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
120 ml oleje
300 ml podmáslí
300 g hladké mouky
2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku
špetka soli

případně rozinky, čokoládové pecky... (já jsem do poloviny těsta přimíchala rozpuštěnou čokoládu, co mi zbyla z jiného pečení)


Postup

V míse šleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme vanilkový extrakt, olej a polovinu podmáslí, vždy důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek a sůl. Ke žloutkům přisypeme moučnou směs a krátce prošleháme. Nakonec přilijeme zbylé podmáslí a vymícháme hladké těsto. V tuto chvíli můžeme přidat i rozinky apod.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, zhruba 40-50 minut. Doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji ve formě lehce zchladnout a vyklopíme.




















Žádné komentáře:

Okomentovat