pondělí 26. června 2017

Třešňové taštičky

Od souseda jsme dostali mísu třešní, hned bylo jasné, že padnou do koláče. Měla jsem chuť na takový, kde třešně opravdu vyniknou - třeba třešňový páj se spoustou ovocné náplně a jen tenkou vrstvou křehkého těsta. Na sporáku už mi na pánvi bublaly třešně v cukrovém sirupu a když jsem v lednici hledala máslo, padl mi zrak i na ruličku vyváleného listového těsta. Nápad byl dílem okamžiku, stačilo plát těsta rozkrájet na obdélníky, nanést část třešňové náplně a za dvacet minut už na stole voněly zlatavé taštičky. Na ten třešňový koláč se sice nedostalo, nějak mi už večer nezbyl čas na křehké těsto, ale náplň jsem prozatím schovala do mrazáku a až se vrátím z malých prázdnin u rodičů, určitě bude i s receptem tady.

Ingredience

(10 taštiček, cca 5x10 cm každá)

400 g třešní, vypeckovaných
70 g cukru krystal (nebo podle chuti)
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
kousek másla (zhruba 1 lžíce) 

listové těsto, klasické (500 g)*
1 vejce, rozšlehané
hrstka mandlových lupínků 

*nebo 2 balení hotového rozváleného těsta

Postup


Do širokého kastrolu se silným dnem dáme omyté a vypeckované třešně, cukr, citronovou šťávu, špetku soli a 2 lžíce vody. Na mírném plameni vaříme asi 5-7 minut, poté přidáme škrob dohladka rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povaříme, směs pěkně zhoustne. Nakonec vmícháme vanilku a máslo a dáme stranou vychladit.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto si rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme tenký plát a rozkrájíme ho na deset stejně velkých obdélníků (celkem jich tedy budeme mít dvacet). Polovinu z nich přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rozdělíme na ně třešňovou náplň, okraje si necháme volné. Zbylé obdélníky ještě každý dvakrát uprostřed prořízneme, aby během pečení mohla unikat pára. Položíme je na náplň, okraje přitiskneme k sobě - můžeme si pomoci vidličkou, tím i vytvoříme ozdobné rýhování. Každou taštičku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 15-20 minut, až se listové těsto nafoukne a zezlátne.












Inspirace: www.sallysbakingaddiction.com

Žádné komentáře:

Okomentovat