středa 10. ledna 2018

Perníková granola



Vánoční výzdoba se nám doma už pomalu ztrácí, jehličí ve váze opadává, vánoční hvězdy taktéž a o stromku ani nemluvě, ten se svěšenými větvemi smutně čeká, až ho tento týden odstrojíme. Letos jsme na strom neměli štěstí, jedlička sice byla krásně rostlá, ale vůbec nevoněla a už po týdnu uvadala. A to jsme ji vždycky mívali až do Hromnic.  Na jednu stranu se těším, až si domů přinesu první letošní kytici tulipánů a květináče s cibulkami hyacintů, na druhou stranu bych si tu vánoční atmosféru chtěla ještě chvilku užít. Poslední domácí granolu (čokoládovo-kokosovou) jsem dojedla těsně před Vánoci, na další tedy přišla řada teď, tak jsem do ní přidala aspoň trochu té vánoční chutě a vůně - perníkové koření a k němu spoustu vlašských ořechů a rozinek.

PS: Jako vždy platí, že granolu si můžete namíchat podle svých chutí - více či méně vloček, jiné ořechy či semínka, perníkového koření jen malou lžičku nebo vrchovatou lžíci... . 

Ingredience

2 hrnky ovesných vloček*
3/4 hrnku vlašských ořechů
 

1/4 hrnku mandlových plátků
1 lžíce slunečnicových semínek
 

1 lžíce semínkové směsi (chia, zlatý len, hnědý len)
5 lžic kokosového oleje
5 lžic ořechového másla kokos&mandle, rozpuštěného (můžete nahradit kokosovým olejem)
3-5 lžic agávového sirupu či jiného sladidla (podle chuti, lze vynechat)
1 lžička vanilkového extraktu 
1 lžička perníkového koření
špetka soli
1/2 hrnku rozinek
 
* dala jsem 1 hrnek klasických ovesných vloček a 1 hrnek jemně mletých


Postup  

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do mísy nasypeme vločky, ořechy a semínka, zvlášť promícháme kokosový olej, rozpuštěné máslo, sirup, vanilku, perníkové koření a sůl, přilijeme je k sypké směsi a důkladně promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 15-20 minut, dozlatova. Občas promícháme, aby se granola opékala rovnoměrně a nespálila se. Do vychladlé granoly vmícháme rozinky (v troubě by se zbytečně vysušily). V uzavřené dóze granola vydrží až několik týdnů.

















Žádné komentáře:

Okomentovat