čtvrtek 8. března 2018

Čokoládovo-pomerančová bábovka




Když jsem asi před měsícem objevila v obchodě regál s červenými pomeranči, byla jsem nadšená a hned jsem si koupila jednu síťovku. V té době jsem totiž na Pinterestu zahlédla pár obrázků různých buchet a koláčů s pomerančovou polevou a strašně se mi líbily. Jasně růžová poleva stékala po stranách a dole tvořila malé kaňky, no roztomilost jako blázen. V reálu to ale zas taková paráda nebyla. Poleva sice byla úžasně růžová, ale namíchat tu správnou konzistenci bylo peklo. Nejméně dvakrát mi veškerá poleva vesele stekla až dolů a vytvořila pod bábovkou růžové jezero, kde tu a tam plavaly drobky. Rozhodně doporučuju při polévání postavit bábovku na mřížku a pod ní dát ještě plech. Když vám té polevy dolů steče moc, můžete ji použít ještě jednou a nebudete mít tolik práce s uklízením. Každopádně, nám doma bábovka chutnala s polevou i bez ní, lehce pomerančovou chuť má totiž i sama o sobě, nechám tedy na vás, jestli se s ní budete chtít potrápit jako já.

PS: Sama jsem sice červené pomeranče kupovala už před měsícem, ale mám zjištěno, že koupit se stále dají. Vybírejte zejména ty s načervenalými skvrnami na povrchu, všimla jsem doma, že ty jsou nejvíc červené i uvnitř. A pokud je náhodou neseženete, bábovka bude výborná i s těmi klasickými, jen ta poleva holt nebude růžová.

Ingredience

3 vejce

150 g cukru krystal
120 ml oleje
120 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (2-3 pomeranče)
1 kelímek zakysané smetany (180 g)
kůra ze 2 menších pomerančů, jemně nastrouhaná
300 g hladké mouky
30 g kakaa na vaření
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Poleva

3 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
cukr moučka


Postup


Vajíčka vyšleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Za stálého šlehání tenkým pramínkem vlijeme olej a pomerančovou šťávu, vmícháme zakysanou smetanu a pomerančovou kůru. Do mísy prosijeme mouku, přidáme kakao, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vlijeme do formy, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme asi 40-50 minut, záleží na velikosti a materiálu formy (já jsem pekla ve velké litinové a tam to vždy trvá déle), testujeme špejlí.

Na polevu v misce utřeme pomerančovou šťávu s cukrem dohladka (já na to používám tyčový mixér). Cukr přisypáváme postupně, dokud nedosáhneme požadované konzistence - poleva by měla být lehce tekutá, aby se s ní dala bábovka polít, ale ne příliš, protože jinak by všechna stekla na podnos. Potřebné množství cukru vám tentokrát neřeknu, dala jsem na začátek snad dvě deci šťávy a cukru spotřebovala minimálně půl kila, ale stejně to teklo jako blázen, takže jsem pak půlku polevy dala stranou a cukr přidávala do té zbylé půlky. Polevy jsem pak i tak měla asi na pět bábovek  :-) Proto tady píšu jenom tři lžíce šťávy, přidat můžete vždycky.





Žádné komentáře:

Okomentovat