neděle 24. června 2018

Mandlovo-meruňkové muffiny

Muffiny už jsem dlouho nedělala, tak to teď v červnu napravím a rovnou vám sem dám dva recepty, oba v kombinaci sezónního ovoce a ořechů. První jsou ultra rychlé a jednoduché, k tomu bez krému, takže je bez obav můžete nachystat dětem na školní výlet před koncem roku nebo na svačinu, až budou lítat po hřišti či na zahradě. Do těsta jsem přidala mleté mandle a kousky meruněk, takže je jemné a vláčné, a část mandlí nechala jako křupavou posypku. Mandlový likér navíc těsto lehce ovoní, kdo chce, přidá ještě jednu lžíci (nebo třeba dvě), ale když ho vynecháte, ničemu to vadit nebude. Hlavně nezapomeňte na šťavnaté meruňky, dozrávají teď skoro na každé zahradě a jsou plné sluníčka.

Ingredience

200 g polohrubé mouky
50 g mandlové mouky/jemně mletých mandlí
120 g cukru krystal
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
80 g másla, rozpuštěného a vychladlého
180 ml mléka
2 vejce
1 lžíce Amaretta (nemusí být)
asi 7 meruněk, nakrájených na kostičky
50 g mandlových plátků


Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse smícháme všechny sypké suroviny, zvlášť metličkou prošleháme máslo, mléko, vajíčka a mandlový likér. Přilijeme je k sypké směsi a vymícháme hladké těsto. Nakonec opatrně zapracujeme kostičky meruněk a plátky mandlí, malou část meruněk i mandlí si necháme zatím stranou (cca 2-3 lžíce meruněk a lžíci mandlových plátků). 

Těstem rovnoměrně naplníme košíčky, vrch každého poklademe zbylými kousky meruněk a posypeme plátky mandlí. Pečeme dozlatova, zhruba 25-30 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout na drátěné podložce. (Já jsem je ještě pocákala bílou čokoládou, která mi zbyla z předchozího pečení.)

















Žádné komentáře:

Okomentovat