neděle 28. dubna 2019

Čokoládový avokádový krém


K vyzkoušení avokádového krému mě nakopla blogerka Máma peče doma, když podobný recept s úžasně lákavou fotkou uveřejnila na svém Instagramu, a taky dvě zralá avokáda, co jsem od tchána dostala spolu s kytičkou k MDŽ. Nesmějte se, byl to úplně super dárek, avokáda miluju, narozdíl od bonboniery, a sama si je moc často nekoupím. Jedno jsem upotřebila na snídani, a s druhým se rozhodla vyzkoušet právě avo krém. Recept jsem si nakonec udělala podle svých chutí a stavu lednice, banán se do krému přidává často, stejně jako avokádo dodá krémovou strukturu a chuť. Navíc jsem přidala i ořechové máslo, ale špatná by nebyla ani klasická čokoláda, rozpuštěná se lžičkou kokosového oleje. Na Pinterestu najdete variací na tento jednoduchý dezert snad milión, často pod názvy "pěna", "pudink" nebo právě "krém". Já si ale pěnu přestavuju víc našlehanou a nadýchanou, pudink je zas pro mě spíš ta česká vanilková klasika, proto jsem zvolila název krém. 

PS: V ingrediencích uvádím 1-2 porce, protože krému sice byla jedna plná sklenička, ale na mě to bylo hodně syté, polovinu jsem si nechala na později. Proto i doporučuju krém nejdříve vychladit v lednici, ihned po umixování nebyl tak dobrý jako vychlazený.


Ingredience

(1-2 porce)


1 zralé avokádo
1 zralý banán (ovšem ne přezrálý, byl by hodně znát v chuti krému)
1 vrchovatá lžíce kakaa
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
2 lžíce ořechového másla (měla jsem lískooříškové s kakaem)
trocha smetany ke šlehání na doředění krému podle chuti

Na dozdobení

kousek banánu, nakrájený na kolečka
lískové oříšky, nasekané
pufovaná quinoa
mletá skořice


Postup

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vybereme dužinu, tu nakrájíme na kousky, stejně tak pokrájíme oloupaný banán na kolečka. V mixéru je s ostatními surovinami (mimo smetany) rozmixujeme na hladký krém. Pokud se zdá přiliš hustý, přidáme trochu smetany a opět mixujeme, dokud nejsme s konzistencí spokojeni (mě stačily 2 lžíce smetany).

Krém necháme asi půl hodiny vychladit v lednici, dozdobíme a podáváme.












2 komentáře:

  1. Avokádovou přesnídávku (tak tomu říkáme doma) dělám roky, ovšem až nyní jsem narazila na váš recept. Musím ho vyzkoušet, je v něm spousta ingrediencí, které do toho svého nedávám (já používám avokádo, banán, kokosové mléko, javorový sirup, příp. kakao, ale raději mám verzi bez kakaa), zejména na ořechové máslo jsem moc zvědavá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, vaše verze zní taky skvěle! To je právě na avo pudinku super, že se dá různě obměňovat. Já ořechové máslo dávám skoro všude, tedy do kaší, jogurtu, na lívance... takže tady nesmělo taky chybět :-) Katka

      Vymazat