úterý 7. ledna 2020

Bábovka ze zbylého cukroví


První recept nového roku by měl být skvělý a úžasný, naprosto originální, prostě vás odpálit až na Měsíc. Tedy aspoň takhle jsem si to původně představovala. Nakonec ale zavelela realita a já se zkusila vypořádat s problémem, se kterým bojuju každé Vánoce. Kam se zbylým cukrovím?! S cukrovím, které už nikdo nechce a přitom je pořád dobré a voňavé, jen se ho holt všichni přejedli. Předloni jsem přišla s geniálním receptem na perníkový cheesecake, kdy cukroví skončilo v korpusu, a s úspěchem ho doma zopakovala ho i vloni. Jenže letos už to chtělo něco jiného. Tak jsem jím zkusila nahradit část mouky v těstě na bábovku a alelujá, povedlo se. Doma nikdo nic nepoznal. Bábovka je díky tvarohu vláčná a lehce voní po citronové kůře a mandlích. To zbylé cukroví totiž byly až přespříliš křupavé mandlové rohlíčky, nad kterými jinak každý ohrnoval nos.


Ingredience

4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
200 g cukru krystal (cukru může být i méně, pokud použijete sladší cukroví)
200 g másla, změklého
250 g polotučného tvarohu, ve vaničce
šťáva a kůra z 1 citronu
250 g cukroví, najemno namletého*
200 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1/2 lžičky soli

*Cukroví vybírejte spíše suché, bez krémů, čokoládové náplně či marmelády. Tvrdé cukrové zdobení odrolte, oříšky nevadí. Vybrané kousky umelte najemno v mixéru se sekacími noži, nebo dejte do pevného sáčku a rozbijte válečkem na těsto.


Postup

V mixéru několik minut šleháme žloutky s cukrem a máslem, až směs zesvětlá a nabude na objemu. Poté zašleháme tvaroh, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru. Vmícháme mouku, kypřící prášek a sůl, výsledná hmota bude poměrně tuhá (záleží i na tvarohu a vajíčkách, těsto případně naředíme trochou mléka, ale není to úplně nutné). Zvlášť si ušleháme bílky na pevný sníh a stěrkou je opatrně vmícháme do těsta. Bílky těsto odlehčí, přesto bude stále hodně hutné.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, povrch uhladíme stěrkou. Pečeme asi 45 minut, testujeme špejlí (po zapíchnutí do středu musí vyjít čistá). Pokud povrch zlátne příliš rychle, zakryjeme ho alobalem. Bábovku necháme ve formě zhruba 10 minut zchladnout a vyklopíme ji.
















Žádné komentáře:

Okomentovat