čtvrtek 4. června 2020

Skořicová bábovka s jablky


Sezóna jahod je přímo ideální čas, kdy na blog přidat bábovku s jablky. Jenže ona je prostě skvělá a navíc jsem ji poprvé pekla už v lednu, kdy jsem si ze sklepa donesla pár scvrklých jablíček, a od té doby se ji marně snažila vyfotit, abych ji mohla sdílet i tu. Dvakrát jsme ji snědli dřív, než jsem stihla vzít do ruky foťák, jednou byly fotky úplně rozmazané a jednou se mi prostě nelíbily (to jsou starosti, že?). A na popáté je konečně tady. Nadýchaná a vláčná, se skořicovou chutí i vůní, kterou můžete dotáhnout ještě i skořicovou polevou. A na ty jahody taky dojde, slibuju.


Ingredience

300 g polohrubé mouky
2 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
1 lžička skořice
sůl
150 g cukru krystal
120 ml oleje
120 ml mléka
2 jablka, oloupaná a najemno nastrouhaná

Poleva

80 g cukru moučka

1 lžička skořice
1 lžička vanilky
2-4 lžíce mléka


Postup

V míse šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme olej a mléko, vždy důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek, skořici a sůl. Nadvakrát vše přisypeme do mísy a vymícháme hutné těsto. Nakonec opatrně zapracujeme nastrouhaná jablka. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 45 minut (doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno). Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji lehce zchladnout a vyklopíme.

Na polevu metličkou dohladka vymícháme všechny ingredience. Mléko přiléváme postupně, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Poleva by měla jen líně stékat z metličky, jinak všechna steče i z bábovky.











2 komentáře: