neděle 19. července 2020

Kynuté rolky plněné ořechovým máslem


Tuhle dobrotu, měkkoučké a nadýchané kynuté rolky plněné ořechovým máslem, jsem připravila ve spolupráci  s e-shopem Big Boy Butter a je to bomba. Tedy pokud máte rádi ořechová másla. Přiznám se, že když jsem poprvé objevila arašídové máslo, někde zapadlé v regálu v supermarketu, moc mě nenadchlo. Bylo to ale taky pěkných pár let zpátky a ve složení nad ořechy zásadním způsobem převažovaly cukry, oleje a umělotiny. Dnes už je výběr opravdu široký a ve většině másel najdete jen ořechy a k nim spoustu dalších dobrot jako je čokoláda či mrazem sušené ovoce. Já je mám nejraději na lžičku, v ovesné kaši či na lívancích, občas zkusím i něco jiného jako třeba tyhle rolky, mňam.


Ingredience 

(12 rolek) 

250 ml mléka
60 g másla
400 g hladké mouky
50 g cukru krystal
1 sáček sušeného droždí
špetka soli
1 vejce

Náplň

180 g ořechového másla

*ořechové máslo použijte podle svých preferencí, nezapomeňte ale, že každé bývá jinak slazené, některé vůbec, takže bude případně potřeba do náplně přidat i cukr. Pokud máte ořechové máslo zcela bez cukru, posypte těsto potřené náplní zhruba 100-150 g cukru krystal.

navíc ořechové máslo na potření upečených rolek


Postup

Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme máslo nakrájené na plátky a necháme ho rozpustit. V míse smícháme mouku, cukr, droždí a sůl. Přilijeme teplé mléko s máslem (ne horké, těsto by nevykynulo) a rozšlehané vajíčko. V mixéru s hnětacím hákem nebo ručně vypracujeme lehce lepivé těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout. 

Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdélník cca 30 cm široký a 1 cm vysoký. Potřeme ho ořechovým máslem. Těsto svineme v roládu a opatrně nakrájíme na 12 kousků. Všechny rolky naskládáme do formy vymazané máslem (použila jsem kulatou formu o průměru 25 cm) a necháme ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rolky pečeme dozlatova, asi 25-30 minut. Vychladlé rolky pocukrujeme, nebo potřeme dalším ořechovým máslem.  

















Žádné komentáře:

Okomentovat