středa 21. října 2020

Banánové sushi



Banánové sushi je za mě ideální svačina pro děti, když jim chcete udělat radost a taky je zabavit na delší dobu. Stačí na stůl vyskládat talířek se "sushi", mističku s rozpuštěnou čokoládou a každému dát do ruky hůlky. Uvidíte, jak se budou, hluboce soustředěné, snažit uchopit do hůlek palačinkové kolečko, namočit ho do čokolády a ještě bez úhony donést do pusy. Akorát bych předtím možná zvážila výběr oblečení, protože čokoláda bude nejspíš všude. A bavit to bude určitě i dospělé.


Ingredience

(cca 9 palačinek)

500 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)

banán
oblíbená čokoládová pomazánka, oříškový krém nebo marmeláda

mléčná/hořká čokoláda k podávání


Postup
 

Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, v mouce se aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat (palačinky se během smažení nebudou trhat a budou vláčnější).

Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta (moje má 100 ml) a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní (jakoby zaschne), bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.

Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční. 

Palačinku potřeme čokoládovou pomazánkou (krémem, marmeládou...), na kraj položíme oloupaný banán, palačinku zarolujeme a opatrně nakrájíme na kolečka.

Tip: Palačinky můžete dát i dvě. Namažte jednu tenkou vrstvou pomazánky, na ni přitiskněte druhou, opět namažte a přidejte banán.

Podáváme s jednoduchým čokoládovým dipem. V misce v mikrovlnce nebo ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, můžeme přidat i pár kapek oleje, čokoláda bude tekutější a lépe se bude nabírat.



v






Žádné komentáře:

Okomentovat