neděle 24. ledna 2021

Arašídové sušenky


Arašídové sušenky plánuju upéct alespoň rok a konečně na ně došlo. Ráda bych totiž letos trochu vyčistila svůj baking list / pečící seznam, je už pekelně dlouhý. Takže odškrtávám první položku, jupíjej! A ještě vyšly jako moc dobrý, to je bezva bonus. Já mám celkově hodně ráda domácí sušenky, i když je teda často nepeču. Vždycky když na to dojde, tak si říkám, že je musím začít péct častěji, a pak na to zas zapomenu. A co vy? Pečete někdy domácí sušenky?


Ingredience

(20 sušenek)

100 g másla, změklého
120 g arašídového másla*
100 g cukru krystal (část můžete nahradit třtinovým) 
1 vejce
1 lžička vanilkového exraktu
150 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

malá hrst arašídů, posekaných
 
*já jsem použila arašídové máslo s bílou čokoládou 


Postup 

V mixéru šleháme máslo, arašídové máslo a cukr minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude. Postupně přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. Vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Zhruba lžíci těsta vyválíme v dlaních jako kuličku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami necháme větší rozestupy, během pečení se roztečou (já jich na plech dala dvanáct). Každou kuličku prsty zploštíme, posypeme arašídy a ty ještě zamáčkneme do těsta.

Sušenky pečeme 12-14 minut, až zezlátnou. Necháme je vychladnout na plechu (s horkými nemanipulujte, rozmáčkly by se). Skladujeme nejlépe v uzavřené dóze.

Tip: Protože jsem chtěla mít sušenky stejně velké, použila jsem váhu a odvažovala těsto po 25 gramech. Není nutné dělat z těsta kuličky, na plech můžete dávat i hromádky/kopečky těsta za pomoci lžíce na zmrzlinu. 















Žádné komentáře:

Okomentovat