sobota 6. března 2021

Palačinkový dort s čokoládovým krémem



Pokud stejně jako já milujete palačinky, musíte rozhodně zkusit palačinkový dort. Je to láska! Tenké a jemné palačinky proložené hebkým čokoládovým krémem ze smetany a mascarpone. Dort ze zlatavého krajkoví, který má na řezu nekonečno vrstev. 

Přiznám se, že nejdřív jsem se palačinkového dortu trochu bála, ale třeba oproti klasickému je to absolutně jednoduchá záležitost. Vymícháte těsto z mléka, mouky a vajíček, pak usmažíte hromadu palačinek (ok, tohle je dost nudná činnost, přiznávám), jednu po druhé potřete krémem a vyskládáte na sebe, ozdobíte, necháte pár hodin odpočinout a můžete podávat.

Skvělé na něm také je, že nemusíte řešit žádné zarovnávání upečeného korpusu a prokrajování na stejně velké pláty, žádné čachrování s náplní, aby vám rovnoměrně vyšla mezi jednotlivá patra a ještě zbyla na potažení celého dortu, žádné složité uhlazování krému...

Prostě skládáte jednotlivé palačinky na sebe a dáváte mezi ně tolik krému, kolik se vám chce, a když dojde, plácnete nahoru poslední palačinku a je to. Takhle jsem to třeba dělala já. Dávala jsem mezi jednotlivé palačinky zhruba lžíci krému, protože jsem chtěla vyšší dort, hodně palačinek a tenkých vrstev na řezu, a to se mi myslím povedlo.  

Je tedy na vás, jestli náplně dáte místo jedné vrchovaté lžíce třeba dvě nebo tři, jen počítejte s tím, že v tom případě budete mít dort nižší (leda byste si toho krému ušlehali o něco víc). 

Stejně tak si můžete ulehčit práci a použít na dozdobení celého dortu krém, kterým je naplněný, stačí si nechat několik lžic bokem. Nebo ho můžete jen poprášit kakaem/cukrem moučka, polít rozpuštěnou čokoládou či zasypat čerstvým ovocem...


Ingredience

(27 palačinek, průměr 25 cm)

1,5 l mléka
6 vajec
540 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky vanilkového extraktu

Náplň

400 ml smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády (já jsem použila čokoládu na vaření 55 %)
500 g mascarpone
2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
1 lžička vanilkového extraktu

Krém na ozdobení*

200 ml smetany ke šlehání
60 g hořké čokolády
(případně cukr moučka)

*můžete klidně vynechat, v tom případě si nechte bokem část náplně na finální dozdobení celého dortu nebo ho ozdobte čokoládovou polevou, kakaem, cukrem moučka, ovocem atd.


Postup
 

Palačinky

Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem/ve smoothie mixéru, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, v mouce se aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat (palačinky se během smažení nebudou trhat a budou vláčnější)

Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta (moje má 100 ml) a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní (jakoby zaschne), bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.

Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční. (Já jsem je rozdělila na tři talíře, aby dříve vychladly).

Náplň

V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme 200 ml smetany téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Necháme vychladit.

Do mísy od robotu s drátěnou metlou dáme smetanu s rozpuštěnou čokoládou, mascarpone, cukr a vanilku, lehce prošleháme. Postupně přiléváme zbylou smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon a rychle vyšleháme tužší krém. Šleháme max. 1-2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nezřídnul. 

Krém na ozdobení

Podobně si nachystáme i krém na finalní ozdobení, tzv. pařížskou šlehačku. V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme 200 ml smetany téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Necháme vychladit a vyšleháme na tuhý krém.

Sestavení dortu

Na rovný talíř nebo dortovou podložku mázneme trochu krému a urovnáme první palačinku, dort nebude po podložce klouzat. Potřeme ji vrchovatou lžící krému a položíme na ní další palačinku. Opakujeme do spotřebování všech palačinek nebo krému. Poslední palačinku ozdobíme pařížskou šlehačkou, kterou navrch nastříkáme cukrářským sáčkem se zdobící špičkou. Dort necháme několik hodin vychladit v ledničce, krém ztuhne a dort se bude lépe krájet.







































2 komentáře:

  1. Recepty a hlavně fotky palačinkového dortu jsem viděla už několikrát, ale tento je první, který se mi opravdu líbí a to až tak, že se do něj musím při nejbližší příležitosti pustit. Nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, taková poklona! Budu moc ráda, když dort vyzkoušíte. Hezký den, Katka

      Vymazat