sobota 3. dubna 2021

Velikonoční cookies



Na Bílou sobotu se tradičně pekly mazance, pletly pomlázky a zdobily vajíčka. Máte už splněno? Nás tohle všechno teprve čeká, letos nám totiž na Velikonoce vyšla oslava narozenin, takže bude čokoládový dort. Pro vás mám ovšem recept na velikonoční sušenky se spoustou čokolády a mini čokoládovými vajíčky.


Ingredience


(12 velkých sušenek)

110 g másla, změklého
70 g třtinového cukru
40 g cukru krystal 
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu 
130 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
100 g čokolády 

50 g čokoládových vajíček (nebo třeba lentilek) 


Postup 

V mixéru vyšleháme změklé máslo s oběma druhy cukru, až směs zesvětlá a nabude. Zašleháme vajíčko i vanilkový extrakt. Poté vmícháme mouku, jedlou sodu, sůl a nakonec i čokoládu nasekanou na kousky.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Z těsta lžící odebíráme stejně velké kousky (cca 2 lžíce na 1 sušenku), z každého v rukách rychle vyválíme kuličku a dáme ji na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami necháme velké rozestupy, během pečení se hodně roztečou (na plech se jich vejde pět, max. šest). Každou kuličku lehce rozmáčkneme a navrch dáme pokrájená čokoládová vajíčka. 

Tip: Těsto je hodně měkké, pracujte proto rychle. Když si ovšem dáte u každé kuličky záležet, budou mít i po upečení pěkně kulatý tvar.

Sušenky pečeme 10-11 minut. Necháme je vychladnout na plechu, po upečení jsou křehké a polámaly by se.













2 komentáře:

  1. Dobry den, k0lko presne ide do receptu vajicok? V recepte je jedno, v postupe sa pise, ze postupne zaslahame vajicka. Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Katko, to bude překlep v postupu. Správně je jedno vajíčko. Hezký den, K.

      Vymazat