sobota 4. prosince 2021

Pistáciová kolečka



Taky se vám zdá, že pistáciové recepty nějak nabývají na popularitě? Vůbec se tomu nedivím. I když já jsem třeba pistáciovou zmrzlinu měla ráda už jako malá. A pak taky solené pistácie, těm neodolám nikdy. Jako "velká" jsem navíc přišla na chuť i pistáciím v dezertech. Zaprvé dodají křupavý element, zadruhé mají krásnou barvu. Navíc kvalitní pistáciovou pastu (pouze z pistácií) už seženete skoro všude. Tady jsem jí naplnila křehká a jemná linecká kolečka. Na závěr jsem je namočila do bílé čokolády a posypala kousky drcených pistácií, jak jinak.


Ingredience

(asi 40 ks)

300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
200 g másla
2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
kůra a šťáva z 1/2 citronu

Krém

130 g másla, změklého
65 g cukru moučka
65 g pistáciového krému/pasty

2 lžíce drcených pistácií


Postup

V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Vmícháme rozšlehané žloutky, vanilkový extrakt, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. Zformujeme ho v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka a pečeme 6-8 minut na plechu vyloženém pečícím papírem, až okraje cukroví začnou zlátnout. Necháme krátce zchladnout a pak přendáme na mřížku. 

Na krém vyšleháme změklé máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu, nakonec zašleháme pistáciový krém. Polovinu koleček natřeme krémem, druhou polovinu máčíme v rozpuštěné bílé čokoládě a sypeme drcenými pistáciemi. Nakonec kolečka slepíme k sobě.











2 komentáře:

  1. Kde prosim sezenu pistaciovy krem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkuste cukrářské eshopy nebo eshopy s oříšky, zdravou výživou atd. Výborný pistáciový krém mívají například tady https://bigboy.cz/ nebo tady https://www.zdraveorechy.cz/.

      Vymazat