pátek 10. července 2015

Borůvková buchta se zakysanou smetanou a citronovým krémem

Tahle buchta u nás doma nesměla chybět žádné léto. Jakmile se ve městě objevil stánek s borůvkami, bylo jasné, co se vzápětí objeví na stole. Brávali jsme ji s sebou k babičce na zahrádku, slunce svítilo a na podnose se na nás přímo smála nadýchaná, vláčná žluťoučká buchta z domácích vajíček, běloskvoucí krém posázený korálky borůvek, zalitý lesklou želatinou. Mizela ze stolu rychlostí blesku, zpátky domů jsme nikdy nevezli ani kousek. I po letech je to první recept, který hledám v notýsku, když začnou dozrávat borůvky.

Navrch buchty patří čirá želatina, já jsem ji tentokrát vyměnila za osvěžující citronový krém. S borůvkami si krásně notuje, barevně i v chuti.


Ingredience

4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
250 g cukru krystal
100 g vody
100 g oleje
250 g hladké mouky
1/2 sáčku pečícího prášku
špetka soli

3 vrchovaté lžíce lemon curd (citronový krém)
2 kelímky zakysané smetany
1 kelímek smetany na šlehání
2 lžíce cukru moučka (podle chuti)
borůvky

Postup 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky utřeme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, přidáme vodu, olej, mouku a prášek do pečiva. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh, stěrkou opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme dozlatova, asi 12 min. Necháme vychladnout.

Smetanu s cukrem ušleháme dotuha, vmícháme zakysanou smetanu (1 vrchovatou lžíci si dáme stranou) a rozetřeme na vychladlý korpus.

Lemon curd smícháme se lžící zakysané smetany na lehce tekutý krém. Lžičkou naneseme na buchtu úzké pruhy asi 4 centimetry od sebe. Obráceným koncem lžičky projedeme skrz pruhy napříč, vždycky jednou zleva doprava, poté zprava doleva. Tím nám vznikne efektní mramorování (viz poslední obrázek). Posypeme borůvkami.



2 komentáře:

  1. Otřesný název pro koláč, že "buchta." Přímo hanlivý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A z čeho vycházíte, že se Vám zdá otřesný, ba přímo hanlivý? Já bych řekla, že dle níže uvedeného je název "buchta" správný :-) Text je kompilací z několika zdrojů, včetně encyklopedie vydané Etnologickým ústavem Akademie ČR, zdroje můžu případně dohledat. Přeji Vám hezký den, Katka.

      "Běžně se ovšem pod pojmem buchta rozumí pečivo z kynutého těsta, které má hranolovitý tvar a je plněné sladkou náplní. Obecně se pojmem buchta označuje též moučník z tzv. lepšího druhu těsta (z piškotového, těsta kypřeného práškem do pečiva).

      Koláčem je většinou nazýváno pečivo z kynutého těsta z bílé mouky, převážně kulatého tvaru, pečené v peci nebo v troubě na plechu. Koláč bývá mazaný nebo plněný nádivkou (tvarohovou, makovou, povidlovou, hruškovou, jablkovou, ořechovou, ovocnou...) Pojmenování uvedených moučníků se mění dobově a regionálně, někdy se zase jedním termínem označovaly různé druhy, velikosti a tvary.

      Vymazat