neděle 26. července 2015

Nepečený tvarohový dort


Sice už se dnes trochu ochladilo, tropická vedra polevila, ale i tak... v takovém počasí si doma přitápíme co nejméně, a platí to i pro troubu. Jenže na sladké má člověk pořád chuť, horko nehorko, co s tím? To pak ve velkém chystám zmrzliny, sorbety, studené jogurtové poháry, nebo třeba tenhle nepečený dort. Čerstvě vytažený z ledničky, s vychlazenou tvarohovou náplní, osvěžujícími nektarinkami a křupavým sušenkovým korpusem - hned jsou i ty tropy o trošku snesitelnější.


Ingredience

(forma o průměru 25 cm)


Korpus


300 g světlých cereálních/máslových sušenek (Club, Bebe...)

150 g másla, rozpuštěného

Náplň


2 kelímky smetany na šlehání (400-500 ml)

6 plátků želatiny
500 g měkkého tvarohu
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
150 g cukru krystal
3 nektarinky 

nektarinky apod. na ozdobu



Postup 


Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem 
(můžeme použít trochu rozpuštěného másla z korpusu). Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs prsty natlačíme do formy, pořádně upěchujeme. Dáme ztuhnout do lednice zhruba na půl hodiny.


Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky se 100 ml smetany, poté smetanu opatrně ohřejeme skoro k bodu varu, na sporáku nebo v mikrovlnce, a želatinu v ní rozpustíme. Zbylou smetanu dotuha ušleháme.

V míse metličkou smícháme tvaroh s cukrem a vanilkou, přidáme rozpuštěnou želatinu a nektarinky nakrájené na kostičky, opatrně vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku. Náplň nalijeme do formy a necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Před podáváním můžeme ozdobit plátky nektarinek apod. Já jsem ještě přidala borůvky a křupinky v bílé čokoládě.





Žádné komentáře:

Okomentovat