pondělí 27. července 2015

The Daring Bakers: Yafawi Sfeeha

Červencová výzva The Daring Bakers mi nejdřív moc do noty nepadla. Proč v létě, kdy se na nás doslova padá voňavé a zralé ovoce ze všech stromů a keřů, péct dezert jen z ořechů? Ty mám spíš spojené s podzimem, jablíčky a štrůdlem. Manal z blogu Manal´s Bites sice jako první uvedla slanou variantu tohoto tradičního palestinského plněného pečiva (název doslova znamená "masové koláče z Jaffa"), které se obvykle servíruje s polévkou nebo salátem, ale já prostě raději peču sladké věci... Pak mě ale tihle "ořechoví šneci" začali bavit. S těstem se pracovalo krásně, náplň voněla přímo neodolatelně, motání šneků byla zábava a překvapivě zabralo jen pár minut, stejně jako pečení. A ta chuť! Vlašské ořechy, skořice, tenké křupavé těsto... zkuste je taky.


Ingredience

(18 šneků)
1 hrnek = 250 ml

Těsto

3 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
1 lžíce cukru krystal
45 ml vlažného mléka
45 ml oleje
250 ml vlažné vody

asi 30 g rozpuštěného másla na práci s těstem

Náplň

2 hrnky vlašských ořechů
1 lžíce skořice
3 lžíce cukru krystal
1 lžíce vody z pomerančových květů (můžeme vynechat nebo zkusit lžičku vanilkového extraktu)

Postup 

Všechny suroviny na těsto smícháme a uhněteme pružné, hladké těsto. V robotu to zabere asi 8 minut, ručně to bude chtít více času i síly. Rozdělíme ho na 18 kousků a vyválíme kuličky velikosti pinpongového míčku. Plech vyložíme pečícím papírem a polijeme částí rozpuštěného másla. Každou kuličku v másle zlehka obalíme a vyskládáme je vedle sebe, s menšími rozestupy. Důkladně zakryjeme fólií, aby těsto neosychalo, a necháme odpočinout několik hodin (nebo přes noc) při pokojové teplotě.

Na náplň jednoduše nahrubo promixujeme ořechy, skořici, cukr a pomerančovou vodu.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Větší keramický nebo kovový talíř potřeme rozpuštěným máslem, s těstem se pak bude lépe pracovat. Každou kuličku prsty roztáhneme na tenký, takřka průsvitný, kulatý plát. Pokud se přitom těsto trochu potrhá, nevadí. Poté dvě protilehlé strany přehneme doprostřed, aby se lehce překrývaly. Na delší okraj vzniklého obdélníku naneseme náplň, těsně srolujeme jako roládu a zatočíme do tvaru šneka. Všechny šneky vyskládáme zpátky na plech. Můžeme je ještě potřít zbylým máslem. Pečeme dozlatova, asi 15-20 minut. Servírujeme horké nebo vychladlé, bohatě posypané moučkovým cukrem.

Tip: Pokud se trochu bojíte skládání těsta, podrobný fotopostup najdete tady nebo tady

*The July Daring Bakers´ Challenge was brought to us by Manal from Manal´s Bites. She introduced us to an authentic Palestinian dish from Jaffa that is served as a main meal along with a bowl of soup or a salad. The "Yafawi Sfeeha" or also known as "Milwayeh", which means twisted, is crispy yet tender and full of flavor.

Inspirace: www.manalsbites.com

3 komentáře:

  1. These look absolutely delicious and wish I could try one now with my tea! Congrats on completing this month's Daring Kitchen Baker's challenge!

    OdpovědětVymazat
  2. These look absolutely delicious and wish I could try one now with my tea! Congrats on completing this month's Daring Kitchen Baker's challenge!

    OdpovědětVymazat
  3. They look very pretty! I wish I'd tried that filling.

    OdpovědětVymazat