čtvrtek 29. října 2015

Sušenkové dortíčky

Na pořádné svatbě nesmí chybět dort. A taky tyhle roztomilé minidortíčky. Narazila jsem na ně při brouzdání po Pinterestu, když jsem hledala inspiraci na svatební sladký koutek. Na obrázku vypadaly úžasně, vyfocený postup se zdál až směšně jednoduchý, tak jsem se do nich bez váhání pustila. A opravdu se není čeho bát, ani když člověk nemá žádné zkušenosti s cukrařinou. S těstem na sušenky se lehce pracuje, fondán či marcipán stačí vyválet a vykrájet z něho kolečka, samotné dortíčky můžete dozdobit i kupovanými cukrovými ozdobami, které prodávají téměř v každé klasické cukrárně. Můj recept berte spíš jako takový tip, fantazii a improvizaci se  tady meze rozhodně nekladou.


Ingredience

máslové sušenky - recept najdete tady*

fondán/marcipán
gelové barvivo
cukrové zdobení
bílková poleva (bílek, lžička citrónové šťávy, cukr moučka dle potřeby)

*Pokud nechcete dortíčky z celé dávky, můžete polovinu těsta zabalit do fólie a dát do mrazničky, vydrží tak i několik týdnů. Poté stačí nechat ho povolit a můžete si upéct výborné sušenky.

Postup

Z vyváleného těsta vykrájíme kolečka třech velikostí, upečeme a necháme vychladnout. Fondán obarvíme gelovými barvami, rozválíme natenko (podsypáváme moučkovým cukrem) a vykrojíme stejné tvary jako u sušenek. Sušenky lehce potřeme vodou, přitiskneme fondán a uhladíme. 

V misce utřeme bílek s citrónovou šťávou a cukrem, až dosáhneme lesklé a hladké polevy (ručně nebo v mixéru s metličkami). Cukr přisypáváme postupně, poleva by měla být dostatečně hustá, aby se během zdobení neroztekla. Dáme ji do sáčku s úzkou zdobící špičkou nebo jednoduše ustřihneme růžek.

Nejdříve polevu použijeme na slepení jednotlivých sušenek/pater dortíčků. Poté po obvodu sušenek nastříkáme drobné puntíky a nakonec s ní přilepíme fondánové kytičky. 

Dortíčky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze, asi 5-7 dní. 





A tady ještě jedna červenobílá svatba...




3 komentáře:

  1. Nádhera. Jak to děláte, že se Vám na kuličkách netvoří dole kolečko ze stékající čokolády?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. Žádný speciální fígl nemám, po namočení nechám přebytečnou čokoládu okapat, kuličku přitom pomalu otáčím dokola, případně tou tyčinkou lehce poklepu na okraj misky - podívejte se přímo na recept na cake pops. Používám čokoládu v peckách, ale zkoušela jsem i čokoládu na vaření (kvalitní, 52 %) a šlo to taky (viz recept na cake balls). Hezký den.

      Vymazat