pátek 22. července 2016

Křehký máslový koláč s meruňkami a tvarohem

I když to vypadá, že jsem dlouho nic dobrého neupekla, opak je pravdou. Dozrávají meruňky, broskve i letní jablka, na trzích se dají sehnat borůvky i první švestky. Spíš nevím, co upéct dřív. Jenže se taky griluje, koupe a opaluje, vykládá i družně mlčí, domů ze zahrádky chodíme až navečer a obvykle hned odpadnu. Takže jsem si dnes vzala notebook s sebou a v čase mezi koupáním a grilováním tu mám pro vás recept na tenhle báječný koláč. Těsto je křehké a ohromně voňavé, chutná jako máslové sušenky, které přímo miluju. Tentokrát je tedy celkem sladké, což se skvěle doplňuje s kyselými meruňkami a jemnou tvarohovou náplní. Pořádně vychlazený vám v teplém letním odpoledni bude určitě chutnat.


Ingredience

420 g hladké mouky
180 g cukru krystal
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
250 g másla, studeného
2-4 lžíce studené vody

Náplň

500 g měkkého tvarohu
100 g cukru krystal
2 lžíce hladké mouky
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

12 meruněk, rozpůlených
4 lžíce mandlových plátků

Postup

V míse smícháme mouku, cukr a kypřící prášek, navrch nahrubo nastrouháme máslo a umixujeme směs připomínající hrubou drobenku. Poté přidáme 2-4 lžíce studené vody (podle potřeby) a ručně uhněteme nelepivé těsto. Z těsta oddělíme zhruba 1/3, zabalíme ji do potravinové fólie a dáme do mrazáku. Zbytek těsta také zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v lednici. 

Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh dohladka prošleháme  s cukrem, moukou, vajíčky a vanilkou.

Na pomoučněném vále vyválíme těsto z lednice na asi 1 cm vysokou placku odpovídající rozměru formy (průměr dna + boky). Opatrně ji přeneseme do formy, přitiskneme na dno a boky formy, přečnívající těsto odřízneme. Dno propícháme vidličkou, nalijeme na něj tvarohový krém a poklademe ho meruňkami, řezem dolů.  Okraje těsta přehneme přes meruňky, navrch nastrouháme těsto z mrazáku (spolu s odřízlými kousky těsta, pokud máme)povrch posypeme mandlemi.

Troubu předehřejeme na 180°C, koláč pečeme zhruba 50 minut (dozlatova). Před podáváním ho vychladíme v lednici, náplň pěkně ztuhne.


Inspirace: www.vikalinka.com

6 komentářů:

  1. Tak tohle je krasny recept. Vypada to lakave. Hezky den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, moc děkuji. Přísahám, že chutná ještě líp, tak ho zkuste :-) Hezký den i vám.

      Vymazat
  2. Ahoj, vcera upeceno z rebarbory a dneska se pereme o posledni kousek. Opravdu vyborny kolac. Dekuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super nápad s tou rebarborou! Škoda, že na zahrádce máme zatím jen pár tenkých stonků a v obchodě jsem na ni nenarazila. Já děkuju za připomenutí i za milý komentář, taky budu muset zase upéct! Hezký den, Katka

      Vymazat
  3. Naprosto luxusní koláč. Ráno jsem hledala inspiraci, kam šoupnout meruňky z mrazáku a jsem ráda, že jsem vybrala dobře.
    Jen jsem místo mouky dala pudinkový prášek a trošku mléka ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, mám velkou radost, že Vám chutnalo! Pudinkový prášek je dobrý nápad taky ho jinak používám, zahustí náplň a ještě dodá chuť. Hezký den, Katka

      Vymazat