středa 13. července 2016

Třešňová bublanina



Tak nevím, jsou ještě vůbec třešně k sehnání? Snad nejdu s křížkem po funuse... Nějak jsem ten recept zapomněla v šuplíku. Je fakt, že sousedova třešeň, co je hned u našeho plotu, už je osbíraná a špačky a jiným ptactvem ojedená, ale co se pamatuju, třešně na ni dozrávaly vždycky dřív než jinde. Pokud už je ovšem neseženete, můžete si ji zkusit upéct i s jiným ovocem. Třešně v kombinaci s citrónovou šťávou a kůrou jsou sice nej, ale samotné těsto je tak vláčné a dobré, že by byla škoda ho nevyzkoušet. A když ne s třešněma, tak třeba s broskvema. S rybízem. S meruňkama. (Vy si určitě poradíte.)


Ingredience

150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
120 g cukru krystal
125 g másla, rozpuštěného a vychladlého
250 ml mléka
180 g zakysané smetany
šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

min. 2 hrsti třešní, vypeckovaných


Postup

V míse smícháme obě mouky, kypřící prášek a cukr. Zvlášť lehce prošleháme máslo, mléko, zakysanou smetanu, vajíčka, citrónovou šťávu a kůru, vanilku. Přilijeme je do mísy a vymícháme hladké těsto.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček nebo menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do něj nalijeme, povrch uhladíme stěrkou a rovnoměrně poklademe třešněmi. Pečeme dozlatova, asi 30-40 min, záleží na velikosti formy a výšce těsta (testujeme špejlí). 








Inspirace: www.apetitonline.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat