pátek 8. července 2016

Meruňková buchta s krémovou náplní

Už jsme měli třešně od souseda, rybíz z vlastní zahrádky a došlo i na meruňky. Když jsem si na severu Čech opět užívala rodičovské péče, dostali jsme jich od dědy plný košík. Byly sladké a voňavé, skoro přezrálé, ideální na marmeládu, pár jsem jich ale zachránila do téhle buchty. Klasický koláč s tvarohem pokladeným půlkami meruněk určiznáte, doma jsme ho pekli každé léto a třeba takových taštiček z listového těsta s pudinkovým tvarohem a meruňkou navrch bych se užrala, když ale jako náplň pro změnu použijete čerstvý smetanový sýr (tzv. cream cheese), nebudete rozhodně zklamáni. Ta kombinace vláčného těsta, krémového sýra a štavnatých meruněk je prostě božská.


Ingredience

200 g másla, změklého
200 g cukru krystal
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
350 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
200 ml mléka

Krémová náplň


250 g čerstvého smetanového sýra / žervé (typu Philadeplhia, Lučina, Goldessa...)
100 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce

500 g meruněk, pokrájených na kousky

Postup

Máslo vyšleháme s cukrem, až zesvětlá a nabude. Po jednom vešleháme vajíčka a vanilku. Přisypeme mouku, kypřící prášek a sůl a opět prošleháme. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme (klidně v robotu) hladké těsto. 

Na náplň metličkou nebo v robotu smícháme sýr, cukr, vanilku a vajíčko v hladký krém.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček nebo menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno nalijeme asi 3/4 těsta, na něj rozprostřeme krémovou náplň (necháme zhruba 1 cm volné okraje), poklademe kousky meruněk a navrch lžící naneseme zbylé těsto. Nemusíme ho nijak roztírat po celé ploše, během pečení se samo rozlije. Pečeme 40-50 minut, dozlatova (můžeme otestovat špejlí, protože je ale v těstě krémová náplň, zapíchneme špejli šikmo od okraje). Necháme vychladnout v pekáčku, nejlépe i v lednici, buchta se lépe krájí, když náplň v chladu zpevní.











Inspirace: www.therecipecritic.com



Žádné komentáře:

Okomentovat