středa 6. července 2016

Šlehačková bublanina s rybízem

Ráno jsem na zahrádce otrhala zralý rybíz, v poledne upekla bublaninu a večer zbylo na talíři jen pár kousků tak akorát na snídani. No, vlastně to úplně takhle nebylo, všichni, kdo mě znají, by se asi dost nasmáli představě, jak ráno čile vstávám a běžím na zahrádku trhat rybíz...  Je ale pravda, že jsem ho natrhala vlastnoručně. A taky že tahle bublanina je fakt rychlovka a moc dobrá. Takové recepty mám ráda - když je rychle upečeno a ještě rychleji vám to upečené mizí přímo pod rukama.


Ingredience

150 g cukru krystal
3 vejce
250 g polohrubé mouky*
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
1 kelímek smetany ke šlehání (200 g)

*přiznám se, že jsem tentokráte doma neměla, takže jsem použila špaldovou mouku - tuhle bublaninu jsem ale nepekla poprvé a povedla se na jedničku i s klasickou polohrubou moukou

min. 3 hrsti červeného rybízu (podle chuti)

Postup

Vejce vyšleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Přisypeme mouku, kypřící prášek a sůl a opět prošleháme. Nakonec přilijeme smetanu a vymícháme (klidně v robotu) hladké těsto. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček nebo menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, rozetřeme ho po dně a povrch uhladíme stěrkou. Rovnoměrně ho posypeme rybízem (můžeme ho do těsta lehce zatlačit dlaní). Pečeme dozlatova, asi 20 minut - záleží na velikosti formy / výšce těsta.






Inspirace: www.apetitonline.cz

2 komentáře: