neděle 18. prosince 2016

Makové linecké cukroví

Linecké cukroví nesmí na Vánoce chybět, letos jsem ale chtěla vyzkoušet nějakou netradiční variantu. V lednici už nějakou dobu schovávám sklenici lemon curd, tenhle voňavý citronový krém máme doma velmi v oblibě. Nejčastěji ho dávám do krému na cupcakes a do makronek. A protože citron si skvěle rozumí s mákem, napadlo mě přidat pár lžic křupavých makových kuliček právě do těsta na linecké. Recept mám klasický, léty ověřený a snadno zapamatovatelný. Stačí si pamatovat poměr 3:2:1 (mouka:máslo:cukr) a množství surovin přizpůsobit tomu, kolik cukroví máme v úmyslu spořádat. Lemon curd si můžete koupit například v Marks&Spencer, nebo si ho jednoduše připravit doma, návod najdete na konci receptu. Klidně ovšem vyzkoušejte makové linecké s nějakou kyselejší marmeládou, třeba malinovou nebo rybízovou. Vsadím se, že s mákem si obě budou krásně notovat.



Ingredience


(asi 50 větších kousků)


300 g hladké mouky

100 g cukru moučka
2 lžíce celého máku
200 g másla, změklého
2 žloutky
kůra z poloviny citronu, jemně nastrouhaná

kyselejší marmeláda nebo lemon curd na promazání



Postup


V míse smícháme mouku s cukrem a mákem, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Vmícháme rozšlehané žloutky a citronovou kůru a vypracujeme těsto. Zformujeme ho v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3 mm vysoký, vykrajujeme různé tvary (vždy do dvojice k sobě) a pečeme 6-8 minut na plechu vyloženém pečícím papírem. Necháme krátce zchladnout a pak přendáme na mřížku. 

Vychladlé cukroví slepujeme citronovým krémem (lemon curd), případně nějakou kyselejší marmeládou. Skladujeme v chladu (ideálně v lednici, kvůli náplni).



Lemon curd 

(menší sklenička)

3 žloutky
60 ml citronové šťávy
60 g cukru krystal
citronová kůra z 1 citronu
60 g másla

Postup

V nerezové nebo skleněné misce smícháme všechny suroviny kromě másla, posadíme ji na hrnec s bublající vodou tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až směs zhoustne na konzistenci krému/marmelády (teplota by měla přesáhnout 75 °C, tím se zničí případné salmonely). Odstavíme z tepla a ručně vmícháme máslo. Přelijeme do vhodné skleničky s uzávěrem, necháme vychladnout a skladujeme v ledničce (tam by mělo vydržet až měsíc, ale já neriskuju a nechávám max. týden).









2 komentáře:

  1. Dobrý den, kolik dáváte máku? A je celý nebo mletý. Děkuji a přeji Vám krásné Vánoce, pohodu a pevné zdraví v novém roce.Ivka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, 2 lžíce celého máku - zapomněla jsem napsat, musím doplnit. Omlouvám se za pozdní odpověď, trochu mě pohltil předvánoční shon. Hezké a klidné svátky!

      Vymazat