pondělí 19. prosince 2016

Čokoládové palcové sušenky se slaným karamelem

Palcové sušenky představují ideální variantu cukroví na poslední chvíli. Večer nachystáte těsto a slaný karamel, druhý den sušenky upečete a naplníte a nejspíš budete mít co dělat, abyste je sami všechny nespořádali. Těsto i náplň jsou jednoduché a ze surovin, které máte určitě doma, a přitom s nimi jistě ohromíte každého, kdo ochutná. Křupavé sušenky a lehce tekutý střed... slaný karamel je prostě tutovka, co si budeme povídat. Ovšem pokud chcete, můžete ho klidně vyměnit za nějakou dobrou čokoládu či marmeládu.


Ingredience

110 g másla, změklého
100 g cukru krystal
1 vejce
1 lžíce smetany na šlehání
150 g hladké mouky
40 g kvalitního kakaa na vaření
špetka soli

domácí karamel*

*recept je na menší skleničku karamelu, všechen sice potřebovat nebudete, se zbytkem si ale jistě hravě poradíte...

Postup

V mixéru se šlehací metlou vyšleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude. Zašleháme vajíčko a lžíci smetany. Nakonec vsypeme mouku, kakao a sůl a rychle vymícháme poměrně měkké a lepivé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie (těsto nejspíš nepůjde zformovat v kouli, takže si pomůžeme stěrkou a na fólii ho z mísy opatrně přendáme) a necháme v lednici minimálně hodinu, nejlépe do druhého dne odpočinout.

Tip č. 1: Těsto by po vytažení z lednice mělo být tuhé, aby se s ním dále dobře pracovalo. Od toho se tedy odvíjí, jak dlouho bude potřeba ho v lednici nechat. Hodně také záleží, jak moc změklé máslo jsme měli a jak moc stihlo ještě povolit během vypracování těsta.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta lžičkou odkrajujeme malé kousky, v dlaních vyválíme kuličky a s menšími rozestupy je klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií. Pracujeme rychle, aby těsto příliš nepovolilo - nevadí, když bude trochu lepkavé. Obráceným koncem vařečky do každé kuličky uděláme důlek. Pokud se těsto příliš lepí, můžeme špičku držadla pokaždé lehce obalit v kakau (stejnou službu by udělala i mouka, ale nejspíš by na sušenkách nechala bílé stopy). Sušenky pečeme 10 minut. Po vytažení z troubu je necháme vychladnout na drátěné mřížce. Jestliže se během pečení důlek "ztratil", do ještě horké sušenky ho opět vmáčkneme vařečkou.

Tip č. 2: Sušenky během pečení ještě nabudou, takže kuličky těsta dělejte spíše menší (velké asi jako raffaelo).

Vychladlé sušenky naplníme karamelem, dávkujeme ho buď lžičkou nebo cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou. Skladujeme v chladu.


Inspirace: www.bakingdom.com

2 komentáře:

  1. Pani vidlicko,
    susenkova era zapocala, půjdu do nich! ��
    Miroslava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miroslavo, dobré připomenutí - už jsem dlouho žádné nepekla! :-) Hezký den.

      Vymazat