středa 21. prosince 2016

Domácí vanilkový extrakt

Ještě by se vám ještě hodila pod stromeček nějaká milá maličkost pro maminku, babičku či kamarádku? A co takhle domácí vanilkový extrakt? Budete potřebovat jen vanilkové lusky, vodku a pěknou láhev. Za pět minut máte hotovo, stačí zabalit a darovat. Jediný háček je v tom, že vanilkový extrakt potřebuje čas, aby byl řádně silný a voňavý - k té láhvi tedy ještě přidejte i cedulku, že ho mají nechat zhruba měsíc zrát. To čekání ale stojí za to! Tahle zlatavě hnědá tekutina totiž krásně ovoní a ochutí dortový korpus i vánočku, těsto na sušenky i palačinky, krém z mascarpone i náplň do cheesecake.

Já ho používám téměř v každém svém receptu nebo i tam, kde se uvádí vanilkový cukr.  Pokud jste si doteď vystačili s kupovaným vanilkovým cukrem, pak byste měli vědět, že ve srovnání s pravou vanilkou to jsou nebe a dudy, obzvlášť v případě vanilinového cukru, kde po vanilce není ani památky. Kupovaný vanilkový extrakt zase bývá poměrně drahý (o vanilkovém aroma se vůbec nebudeme bavit).


Ingredience

vanilkové lusky (min. 1 lusk na 200 ml alkoholu - já jsem dala 3 menší)
vodka (nemusí být nijak drahá, používá se, protože je to chuťově neutrální alkohol)

Postup

Vanilkové lusky podélně prořízneme, do extraktu se tak uvolní i vanilková zrníčka (já jsem lusky i lehounce podrtila v hmoždíři). Podle velikosti láhve je můžeme překrojit napůl. Láhev vymyjeme čistou vodou a vysušíme. Vložíme do ní lusky, zalijeme je vodkou a láhev uložíme do temna. Vanilkový extrakt necháme min. měsíc zrát, tekutina se bude postupně zabarvovat a extrakt získávat na síle a chuti. Občas můžeme láhev protřepat.

Tip: Jakmile začnete extrakt používat, můžete ho postupně dolívat další vodkou. Nebo ho vypotřebujte celý a zbylé lusky použijte třeba na uvaření vanilkového pudinku či osušené do dózy s moučkovým cukrem.



2 komentáře: