pondělí 2. ledna 2017

Trifle: čokoládový piškot s mascarpone a lesními plody

Peču, fotím, nestíhám, ponocuju... tomu říkám parádní první leden. No jo, jak na Nový rok, tak po celý rok, tvrdí jedno přísloví. A vlastně by mi vůbec nevadilo, kdy by to tak bylo i dny následující. Až na ten nepořádek v kuchyni, ale i ten jsem včera pro jistotu bleskurychle uklidila (co kdyby na tom pořekadlu bylo něco pravdy). Krom toho je fajn, dát si prvního dne nového roku něco sladkého, zrovna upečeného. Cukroví už máme doma dost. Tenhle dezert vypadá slavnostně, jak se na začátek nového roku sluší, a přitom je hotový raz dva. Takový dort ve skle, do kterého se mohou všichni společně pustit lžící a pak klidně vyrazit na procházku, protože v žaludku je rozhodně tížit nebude. Měkký čokoládový korpus, kyselkavé ovocné pyré a našlehané vanilkové mascarpone, to je prostě paráda. A pro mě i nová novoroční tradice - už se těším, jakou jinou kombinaci do skla příště vymyslím. Sladký nový rok 2017 i vám všem!

trifle = tradiční britský dezert podávaný ve skleněné míse, sestává z vrstev nadýchaného piškotu, ovoce či ovocného želé a šlehačky, piškot je obvykle pokropený sherry nebo dezertním vínem, při jeho sestavování se ovšem fantazii meze nekladou

PS: Dezert si můžete udělat i do malých skleniček, jako ideální porci pro jednoho. Mě ingredience vyšly na jednu velkou mísu a jednu malou skleničku k tomu (viz poslední fotka).

Korpus

5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
180 g cukru krystal
140 g kvalitní hořké čokolády, rozpuštěné a vychladlé na pokojovou teplotu
120 g hladké mouky
30 g kukuřičného škrobu
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli

Žloutky vyšleháme s cukrem, min. 5 minut, až zesvětlají a nabudou. Poté tenkým pramínkem přilejeme rozpuštěnou čokoládu. Zvlášť si vyšleháme bílky na tuhý sníh a na třikrát ho opatrně stěrkou vmícháme ke žloutkům. Snažíme se bílkový sníh co nejméně rozbít, aby těsto bylo hezky nadýchané. Mouku, škrob a kypřící prášek prosejeme a do těsta opět po částech vmícháme stěrkou. Pracujeme opatrně, ale důkladně, mouka má tendenci padat ke dnu a objevit se, až těsto budeme lít na plech.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Menší lech vyložíme pečící fólií nebo papírem, nalijeme na něj těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct na 10-15 minut (podle výšky těsta). Korpus je upečený, když tzv. pruží - po zmáčknutí prstem se vrátí zpátky. Můžeme ho také otestovat špejlí, po zapíchnutí musí být čistá a bez drobečků.

Krém

500 g mascarpone
100 g cukru moučka
500 ml smetany na šlehání
1 lžička vanilkového extraktu

Na krém dáme do mixéru mascarpone a oba cukry, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. 
Tip: Pokud nemáte po ruce robot s velkou mísou, vyšlehejte krém raději nadvakrát (v jedné dávce 1 mascarpone, 250 ml šlehačky a 50 g cukru). Šlehačky je opravdu hodně a mohla by nepěkně šlíchat okolo.

Pyré z lesních plodů

150 g lesního ovoce (měla jsem mražené - jahody, maliny, ostružiny, borůvky a rybíz)
50 g cukru krystal (nebo podle chuti)
1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu

Do rendlíku dáme ovoce, cukr a 2 lžíce vody. Na mírném plameni vaříme asi 5-7 minut, poté přidáme škrob dohladka rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povaříme, pyré pěkně zhoustne. Dáme stranou vychladit.

Sestavení dezertu

Do dezertní mísy (moje má průměr 20 cm a výšku 9 cm) vrstvíme postupně čokoládový piškot, ovocné pyré a krém z mascarpone. Poslední vrstvu krému můžeme ozdobně nastříkat řezanou zdobící špičkou a posypat hoblinkami čokolády.





4 komentáře:

  1. Katko, takova nadhera! V te sklenicce je to uzasne. Tak mnoho dalsich kouzelnych receptu v tomto roce. Peknou nedeli. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuju moc za chválu! Dezerty ve skleničce mám moc ráda, vypadají hezky a je to i praktické řešení na cesty :-) Hezký den.

      Vymazat
  2. Vypadá to velmi lákavě, hned bych si dala říct 🥰

    OdpovědětVymazat