čtvrtek 2. února 2017

Vdolky podle Sandtnerky

V podstatě od druhého lednového týdne trčíme doma, nejdřív jen rýma a kašel, ovšem pak jsme postupně lehli celá rodina. Já se v pondělí vzbudila skvrnitá jak hyena, prý reakce na teplotu. Do toho venku sněží a sněží a sněží, napadlo už minimálně patnáct centimetrů a my se na to můžeme jen dívat přes okno, hlavně že ve sklepě máme boby a dřevěné sáňky, nově i s ohrádkou. Tak aspoň recept na skvělé vdolky, co jsem dělala už dva víkendy zpátky. Moc často sladký oběd nemíváme, ale měli přijet moji rodiče, tak jsem v pátek narychlo vymýšlela, co uvařit, aby to bylo dobré (táta má rád českou klasiku) a zároveň jsem nemusela strávit dopoledne u sporáku. Nebudu lhát, tyhle vdolky zrovna pětiminutovka nejsou, ale stačí do té kuchyně jen párkrát odběhnout, jinak si těsto kyne samo. Zvláštností je, že se vdolky nejdřív chvilku pečou v troubě, až poté smaží. Trochu jsem se toho bála, aby vdolky nebyly tvrdé, ale nakonec mě příjemně překvapily. Navrchu křupavé, uvnitř kypré a nadýchané. Prý je to recept od Sandtnerové, k tomu ověřený Apetitem a teď vám i já můžu potvrdit, že je to vážně lahoda!
Ingredience

(asi 20 vdolků)

50 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
375 ml mléka, vlažného

špetka soli
kůra z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná
40 g másla, rozpuštěného a vychladlého
1 žloutek

olej/ sádlo na smažení

povidla, tvaroh, ušlehaná smetana, zakysaná smetana...

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Do mísy dáme lžíci cukru a mouky, rozdrobíme droždí a přilijeme 200 ml vlažného mléka, vidličkou vše rozmícháme dohladka a necháme asi 20 minut kynout. Poté opatrně přisypeme zbylý cukr, mouku, sůl a citrónovou kůru, přidáme žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce a rozpuštěné máslo. Vařečkou nebo v mixéru s hnětacím hákem zpracujeme v měkké, mírně lepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, zhruba hodinu.
Pomocí lžíce odebíráme kousky těsta, v dlaních ukoulíme malé bochánky (nemusí být nijak dokonalé), které klademe na plech vyložený pečícím papírem/folií, případně vymazaný máslem. Mezi bochánky necháme rozestupy, ještě nakynou. Plech s vdolky přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout, tentokrát půl hodiny.
Tip: Já jsem všech dvacet vdolků naskládala na jeden plech, vešly se hezky, ale během kynutí/pečení se trochu spojily - pokud vám nevadí, že vzhledově nebudou úplně dokonalé, ničemu to nevadí.

Troubu předehřejeme na 200 °C, vykynuté vdolky trochu rozplácneme dlaní nebo skleničkou s rovným dnem a pečeme pět minut. Mezitím si rozpálíme pánev s vyšší vrstvou oleje (vdolky by měly plavat). Jakmile plech vytáhneme z trouby, vdolky postupně smažíme z obou stran dozlatova. Necháme je okapat na talíři vyloženém papírovým ubrouskem a ještě horké podáváme. Podle chuti s povidly, oslazeným tvarohem apod. (My jsme si je dali s povidly a neochucenou zakysanou smetanou. A taky s nutellou, ale pssst.)




Inspirace: Česko - Honzo, vstávej! (edice Apetit)

Žádné komentáře:

Okomentovat