čtvrtek 17. prosince 2015

Slaný karamel

Pamatuju se, jak jsem kdysi vyráběla karamelová lízátka. Mohlo mi být tak deset, recept jsem našla v nějakém časopise pro děti, možná Čtyřlístek, ten nám táta občas kupoval (dodnes mám doma dokonce dětskou kuchařku od Čtyřlístku). Štáva z pomeranče, cukr, svařit na karamel, na alobal vyskládat špejle, nalít karamel a je to. Recept poměrně jednoduchý, ale dopadlo to katastrofálně. Karamel jsem připálila a ty nevzhledné placky ani nešly z alobalu odlepit. Lízátka nepřipomínaly ani náhodou. Lžíce, kterou jsem nabírala karamel, se mi přilepila na talířek a nešlo to umýt. Ten talířek s přilepenou lžičkou jsem pak schovávala v psacím stole v posledním šuplíku. Už ani nevím, jak dlouho, ale týden minimálně. A to ještě můžu být ráda, že jsem se tenkrát ošklivě nepopálila. Každopádně, s karamelem jsem bojovala až donedávna. Nikdy se mi prostě nepovedl napoprvé. Vždycky jsem nejmíň jednu připálenou dávku vyhodila, a nebo ty ztvrdlé kousky cukru, co se ne a ne rozpustit, lovila přes sítko. Pak jsem konečně objevila recept na karamel, který je blbuvzdorný funguje! Trik je v tom, že nerozpouštíte samotný cukr, ale v rendlíku ho rozmícháte s vodou. Voda se postupně vyvaří a cukr krásně zkaramelizuje. Pak už jen přidáte smetanu a máslo a máte dokonale hladký a jemný karamel. A teď to nejlepší, stačí špetka soli a vystřelí vás až do karamelového nebe.

PS: Slaný karamel je skvělý jako se zmrzlinou, na lívance, jako krém do makronek či dortů, ale nejlepší je stejně samotný -  jen tak na lžičku :-)


Ingredience

140 g cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
vychlazené máslo (omáčka: 1 lžíce x krém: 140 g na kostičky)
1/2 lžičky soli

Postup

Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme.

Tip č. 1: Než voda začne bublat, můžete cukr opatrně míchat vařečkou/stěrkou, dokud se krystalky nerozpustí, to by mělo dopomoci k hladkému karamelu bez hrudek. Já to ovšem nedělám a hladký karamel mám taktéž.

Tip č. 2: Pokud po přilití horké smetany máte v karamelu hrudky (smetana byla zřejmě příliš studená a vlivem teplotního šoku se karamel srazil), vařte ho na mírném plameni, dokud se hrudky nerozpustí. Karamel míchejte metličkou. Po několika minutách ho každopádně odstavte ze sporáku, jinak by vám karamel příliš zhoustnul. Pro jistotu ho můžete i přecedit přes sítko.

Teď záleží, zda chceme karamelovou omáčku nebo krém:

Na omáčku vmícháme do horkého karamelu 1 lžíci másla a sůl, přelijeme do skleničky a necháme zchladnout.

Na krém do horkého karamelu po kostičkách postupně vmícháme máslo a sůl, necháme vychladit v ledničce, nejlépe přes noc, karamel pěkně zhoustne. Poté v mixéru karamel vyšleháme, až zesvětlá a nabude, zabere to několik minut.























Inspirace: www.thetoughcookie.com

15 komentářů:

  1. To je taková dobrota !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkám tisíckrát ANO! :-D A ty možnosti! K palačinkám, se zmrzlinou, krémy na dort či cupcakes... I když nejlepší je stejně jen tak samotný ;-)

      Vymazat
  2. Katko, to je naprosta bomba! Vcera v noci jsem uvarila svoji prvni karamelovou omacku a po ochutnani se dostavila extaze! Vubec bych neverila, ze jen z cukru, vody, smetany a trosky soli pujde udelat takove kouzlo. A hlavne, ze se to povede i uplnemu amaterovi! Diky opet za Vas skvele popsany postup. O vikendu z toho hodlam uplacat coko-cake, manzel mel narozeniny, tak drzte palce, at se povede :-) Hezky den preju! Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Májo, naprosto souhlasím! Je to nebeská slast! Budu držet palce, ať se zadaří i s dortem. Já zrovna ladím recept na oreo dort, za chvilku se vrhnu na korpus, taky doufám, že se povede. Katka

      Vymazat
    2. Tak jsem ho uplácala a tady je ;-): http://maickosti.blogspot.cz/2017/05/tak-trochu-slany-dort.html

      Vymazat
    3. Májo, ten dort je boží! Vypadá super a musím říct, že s každým dortem jste v tom zdobení lepší a lepší! :-) Karamel, trubičky, čokoláda, ta pistáciová tyčinka... paráda. Jestli se vám zdá, že manžel to úplně neocenil, tak já teda jo! :-D S tím karamelovým toppingem jste mě inspirovala na dort, co budu péct příští týden. Slaný karamel dávám často do náplně nebo mezi patra, tentokrát přidám i nahoru. Jo, a pro vaše další pečení doporučuju Oreo krém, fakt dobrý :-) Zdravím a s dovolením opět přidám fotku i s odkazem na FB.

      Vymazat
  3. Dobrý den, prosím máte zkušenost, jak dlouho takto připravený vydrží? V lednici?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, minimálně týden, ale já ho mám obvykle v lednici cca 10-14 dní. Určitě se mi i povedlo mít ho tam déle :-) Katka

      Vymazat
  4. Dobrý den, nevím kde dělám chybu, ale mě se karamel podle Vás už 2x nepovedl. Vždy se mi vyvaří voda a cukr začne krystalizovat....nevíte kde by mohla být chyba?? Miluju slaný karamel, jsem z toho nešťastná, že se mi nedaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě moc mrzí :( A co se stane potom, jak ten cukr začne krystalizovat? Protože to vlastně není úplně špatně... Mě se taky nejdřív vyvaří voda, cukr začne bublat, dělat krystalky, bubliny... a pak se postupně rozpustí a zkaramelizuje. Stačí vydržet, nemíchat, nesahat. Ale trvá to, teda trochu se to zrychlilo, co máme indukci (mám zapnutý 12. stupeň z 14). Jinak já ho dělám v průměru jednou týdně, teď jsem dělala dokonce dvojitou dávku. A zatím se vždycky povedl, pokud pominu případ, kdy jsem na něj zapomněla - totálně zčernal a d se valil po celém bytě :-D

      Vymazat
  5. Dobrý den, mohu se prosím zeptat, kolik lžic je z uvedeného množství (kvůli dortu s krémem ze slaného karamelu) a při zamíchávání másla (1 lžíce nebo 140 g) má být karamel již vychladlý nebo ještě teplý ? Děkuji moc Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, přiznám se, že vubbce netuším, ale byla jsem změřit, kolik ml se zhruba vejde do skleničky, kam karamel obvykle naliju, je to asi 180 ml. Takže cca 12 lžic? Máslo se vmíchá do horkého karamelu, já to dělám rovnou na sporáku. Ještě to doplním do receptu. Hezký den, Katka

      Vymazat
  6. Dobrý den Kačko, můžu slaný karamel použít jako stékací polevu na dort? Nebude moc tuhý když ho nechám chvíli zchladnout na vhodnou teplotu, aby mi nerozpustil krém na dortu?
    Děkuji předem za radu. Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    naprosto geniální recept i pro nezkušené, chutná luxusně a mám obr radost, že jsem to zvládla.
    Děkuji
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Petro, to je super, mám velkou radost! Díky moc za milý komentář, Katka

      Vymazat