neděle 10. ledna 2016

Kakaový dort s ricottou

Když už jsme se konečně prokousali tou horou cukroví (o vánoční štóle nemluvím, ta vždycky ze stolu zmizí jako první), zaklepali na dveře Tři králové a s nimi i chuť na něco sladkého. Slibovala jsem ještě jeden recept s ricottou, neboť jak se říká, do třetice všeho dobrého i zlého (rozhodně vyzkoušejte neodolatelné citronové cupcakes a osvěžující citrónový chlebíček), tak tady je. A protože příchod této vážené trojice je třeba řádně uctít - a nejen příspěvkem do tříkrálové sbírky, upekla jsem rovnou dort. Příprava je jednoduchá, to ať do toho nového roku vyšlápneme sice s plnou parádou, zato polehoučku, a výsledek přímo famózní. Hutný kakaový korpus s pořádnou vrstvou jemného vanilkového krému korunovaný hebkým kakaovým popraškem.


Ingredience

(forma o průměru 20 cm)

2 vejce
200 g cukru
140 g másla, rozpuštěného
310 g hladké mouky
20 g kakaa
1/2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
50 g smetany na šlehání (asi 1/3 kelímku)

400 g ricotty
2 vejce
50 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
(zrníčka z vanilkového lusku)
130 g smetany na šlehání (2/3 kelímku)

kakao na posypání

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vajíčka vyšleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Poté do nich vešleháme rozpuštěné máslo. Navrch prosejeme mouku, přidáme kakao, kypřící prášek a sůl, důkladně promícháme. Nakonec vmícháme smetanu. Výsledné těsto je poměrně hutné, konzistencí připomíná spíše máslový krém.

Kulatou rozevírací formu vyložíme pečicím papírem, případně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozetřeme po dně, stěrkou uhladíme povrch (já to neudělala a korpus zůstal celkem vlnitý).

Na krém si krátce vyšleháme ricottu s vajíčky, cukrem a vanilkou, nakonec vešleháme smetanu. Krém nalijeme na těsto. Je celkem řídký, takže pro jistotu můžeme formu obalit alobalem nebo postavit na plech.

Dort pečeme zhruba hodinu, až okraje zpevní, ale střed se ještě lehce chvěje. Poté necháme další hodinu chladnout v troubě. Vychladlý dort posypeme kakaem.




















Inspirace: www.bricioledibonta.ifood.it

2 komentáře:

  1. Vypadá nádherně! Určitě vyzkouším! Chtěla bych odebírat Vaše nové příspěvky mailem, ale tuto funkci jsem nikde nenašla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem ji vložila, zatím tu základní verzi (později upravím na uživatelsky příjemnější), snad to bude fungovat. Najdete ji vpravo pod archivem. Omlouvám se za pozdní odpověď a děkuji, že se vám tady líbí.

      Vymazat