úterý 15. prosince 2015

Citrónový chlebíček s ricottou

Když jsem na Pinterestu hledala recept na něco dobrého s ricottou, bylo velmi těžké si z toho nepřeberného množství lákavých tipů vybrat. Ještě že jsem měla ty kelímky s ricottou tři (nakonec jsem stejně musela jeden přikoupit, ale o tom až někdy příště). První mi do oka padly citrónové cupcaky, ale když jsem viděla recept na citrónový chlebíček, bylo mi jasné, že ho nemůžu nevyzkoušet. Nevím proč, ale citrónová příchuť patří mezi mé oblíbené. I obyčejná voda chutná mnohem lépe, když ve sklenici plave kolečko citrónu. Výjimkou je asi citrónová zmrzlina, ale možná jsem prostě ještě nenarazila na tu pravou - asi budu muset v létě zkusit domácí. Ale zpátky ke chlebíčku. Díky ricottě je těsto krásně jemné a citrónové chuti se rozhodně bát nemusíte, ani když jí jinak příliš neholdujete, chlebíček rozhodně není kyselý, spíš vás jen lehce citrónově pohladí na patře.


Ingredience

110 g másla, změklého
150 g cukru krystal
3 vejce
250 g ricotty
50 ml citrónové šťávy (ze 2 citrónů)
280 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
2 lžičky nastrouhané citrónové kůry

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude. Poté postupně vešleháme vejce, ricottu a citrónovou šťávu. V misce smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a citrónovou kůru, vmícháme do tekuté směsi.

Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do něj nalijeme a uhladíme stěrkou. Pečeme dozlatova, asi 40 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout ve formě.


Inspirace: www.kristineskitchenblog.com




Žádné komentáře:

Okomentovat