pátek 11. prosince 2015

The Daring Bakers: Cheesecake Crumble Pie

Listopadou výzvu* The Daring Bakers jsem tak trochu prošvihla. Koláč jsem sice stihla upéct dvacátého sedmého, kdy se má zveřejnit na blogu, ale právě k tomu uveřejnění jsem se dostala až teď. Nějak se mi nakupilo moc věcí, které s pečením zrovna nesouvisí. Přesto mi bylo jasné, že si tenhle recept nemůžu nechat ujít. "Cheesecake Crumble Pie" totiž kombinuje tři věci, které jsou samy o sobě naprosto dokonalé. "Cheesecake" - tím se myslí jen ta krémová náplň z jemného sýra. "Crumble" - křupavá zlatavá drobenka, bez které se neobejde spousta letních koláčů plných šťavnatého ovoce. "Pie" - křehký korpus, většinou ukrývající pořádnou nálož jablek. Jednoduše vezmete to nejlepší ze tří různých dezertů a spojíte to dohromady. A ono to funguje přímo báječné. 


Mimochodem, "Cheesecake Crumble Pie" je pořádně dlouhý název pro koláč, nezdá se vám? Nemluvě o tom, že je to pořádný překladatelský oříšek... Cheesecake s drobenkou? Cheesecake páj s drobenkou? Koláč se sýrovou náplní a drobenkou? Uffff.

Krista a Nicole z blogu Two Cups of Sugar ve výzvě nabídly recept, ve kterém hlavní roli hrály broskve se skořicí a muškátovým oříškem, jenže broskve jsou teď k sehnání leda v plechovce. Proto jsem se rozhodla podívat po něčem sezónním a vyhrály hrušky. A od hrušek už bylo jenom kousek k čokoládovému korpusu a mandlové drobence.
  
Ingredience

(forma o průměru 25 cm)

Korpus

180 g hladké mouky
2 lžíce cukru
2 lžíce kakaa na vaření
špetka soli
60 g másla
60 ml vody (nebo dle potřeby)

Náplň

400 g termizovaného sýra
100 g cukru
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

2 velké hrušky

Drobenka

3 lžíce mouky
3 lžíce ovesných vloček
3 lžíce tmavého třtinového cukru
3 lžíce mandlových plátků
1 lžíce kakaa
60 g másla, změklého



Postup

Korpus

V mixéru se sekacími noži umixujeme všechny suroviny (vyjma vody) na směs připomínající hrubou drobenku. Postupně přiléváme vodu a vypracujeme hutné nelepivé těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do fólie a dáme vychladit zhruba na hodinu do lednice.

Náplň a drobenka

Metličkou nebo v mixéru vyšleháme sýr s cukrem, po jednom přidáme vajíčka a vanilku. Šleháme, až je krém hladký. Hrušky oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Pokud nechceme, aby zhnědly, můžeme je namočit do vody s kapkou citrónové šťávy. Mouku, vločky, cukr, mandle a kakao promícháme, přidáme změklé máslo (můžeme ho i rozpustit) a rukou zpracujeme na hrubou drobenku.

Koláč

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vychlazené těsto rozválíme na tenký plát, dobře to jde mezi potravinářskou fólií. Poté ho za pomoci válečku přeneseme do kulaté formy. Dno propícháme vidličkou, na těsto položíme pečící papír a nasypeme zátěž (např. suché luštěniny). Pečeme 10 minut tzv. naslepo, to znamená bez náplně. Poté sundáme zátěž i pečící papír a samotný korpus pečeme ještě 5 min.

Korpus necháme lehce zchladnout a nalijeme na něj náplň. Poklademe ji hruškami a koláč pečeme zhruba 30 minut, až náplň na okrajích ztuhne, jenom střed se ještě lehce chvěje. Rovnoměrně ji posypeme drobenkou a na posledních15 minut vrátíme koláč do trouby.

 
*For the month of November Krista and Nicole of "Two Cups of Sugar" challenged us to make our own version of cheesecake crumble pie.


Žádné komentáře:

Okomentovat