čtvrtek 12. listopadu 2015

Citronové cupcakes s ricottou

Ricottu běžně nekupuju, vlastně se musím přiznat, že tohle je moje premiéra. Důvod je jednoduchý, není to u nás zrovna dostupná záležitost. Takže když jsem v obchodě narazila na regál s ricottou a ještě k tomu v akci, neváhala jsem a popadla hned tři kelímky. V hlavě už mi běžela spousta dezertů, kam se bude hodit (na citronové cupcakes vám ale bude stačit kelímek jen jeden, polovina přijde do korpusu a polovina do krému). K podzimu patří jablka, skořice, ořechy, karamel, švestky, hrušky, dýně... a taky jsou prostě všude, což je přesně ten důvod, proč jsem dostala chuť na něco úplně jiného. Osvěžujícího a zářivého. 


Ingredience

2 vejce + 1 žloutek
150 g cukru krystal
100 g rostlinného oleje
120 ml mléka
130 g ricotty
180 g zakysané smetany
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2 lžíce citronové šťávy
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli

Krém

150 g másla, změklého
120 g ricotty
50 g cukru moučka
2 lžičky citronové šťávy

Postup


Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme vejce s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Přidáme olej, mléko, ricottu, smetanu, citrónovou kůru a šťávu a opět krátce prošleháme. Poté vmícháme mouku s kypřícím práškem a solí, dokud se suroviny nespojí.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, plníme do 3/4. Pečeme asi 18-20 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Na krém si vyšleháme změklé máslo s ricottou a cukrem, nakonec rychle vešleháme citrónovou šťávu a kůru. 

Cupcakes zdobíme krémem a citrónovou kůrou.


 Inspirace: www.bakerbynature.com

1 komentář: