neděle 28. srpna 2016

Makronky máta & čokoláda


Pamatuju se, že když se na trhu poprvé objevila mátová čokoláda, obcházela jsem ji velkým obloukem. Nikdy mi moc nechutnaly ani klasické žvýkačky, na milost jsem vlastně mátu vzala až s prvním mojitem, ale kazit si s ní čokoládu? Proč?? Teď si spíš říkám, proč jsem ji nevyzkoušela dřív. Pokud i vám tahle kombinace přijde hodně divoká, odvažte se a zkuste ji. Máta dodá čokoládě nevídaný šmrnc...


Ingredience

(asi 100 menších skořápek, čili 50 makronek)

200 g mandlové mouky
175 g cukru moučka
25 g kvalitního kakaa na vaření
150 g bílků 200 g cukru krystal 50 g vody
 
Mátovo-čokoládový krém

100 ml smetany na šlehání
2 stonky máty (pro silnější mátovou chuť dejte klidně více)
160 g kvalitní čokolády na vaření (používám 52%)
150 g másla, změklého*

* Máslo můžeme vynechat a na náplň vyšlehat samotný čokoládový krém (šleháme asi 2-3 minuty, až krém tvoří měkké špičky).

Postup

Náplň 

Náplň si připravíme den dopředu. V rendlíku krátce svaříme smetanu s mátou a necháme asi půl hodiny stát, aby smetana co nejvíce přejala chuť a vůni máty. Poté stonky vyjmeme, smetanu znovu ohřejeme téměř až k bodu varu, přelijeme jí čokoládu, kterou jsme si nalámali do misky, a mícháme do rozpuštění. Necháme v lednici vychladit, čokoláda pěkně zhoustne.

Až ji budeme potřebovat, nezapomene ji asi hodinu předem vytáhnout z lednice, aby stihla povolit na pokojovou teplotu. Vyšleháme ji s máslem na hladký krém.

Makronky  

Na makronky v mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se obě ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk. 

Odvážíme si polovinu bílků (75 g) a v míse je důkladně spojíme s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojíme do vařečky pořádně opřít.

V rendlíku lehce promícháme vodu s cukrem krystal a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme vařit. Jakmile teplota cukrového sirupu dosáhne 110 °C, začneme šlehat zbylé bílky do husté pěny. Když má sirup 118 °C, tenkým pramínkem ho za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Dále šleháme zhruba 10 minut, až je sníh lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu.
 

Bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu stéká nebo spíš padá ze stěrky a vytvořené špičky během chvíle mizí.

Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se nám lépe plnit. Naplníme jej makronkovou hmotou a zajistíme gumičkou.

Na plechy vyložené pečícím papírem (dvojitá vrstva) nebo fólií stříkáme kolečka. Každým plechem několikrát bouchneme o zem nebo stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin.

Makronky necháme důkladně zaschnout, orientujeme se hlavně podle povrchu - když se makronky dotkneme bříškem prstu, nelepí. Jak dlouho to bude trvat, závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni, může to být 15 minut, ale taky klidně hodinu. 

Troubu si předehřejeme na 140 °C. Makronky pečeme 16 minut na spodní mřížce, jinak zvrchu začnou lehce zlátnout (!každá trouba peče jinak!). Na plechu je necháme i vychladnout, pak teprve sloupneme. 

Připravenou náplň naneseme na makronky lžičkou nebo za pomoci cukrářského sáčku s kulatou špičkou, vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě. Necháme je uležet v lednici, nejlépe přes noc, jen tak natáhnou trochu vlhkosti a uvnitř zvláční. Na povrchu by však měly zůstat stále křupavé. Skladujeme v chladu, vydrží minimálně 2 dny. Samotné makronky můžeme zamrazit, i na několik týdnů.





  

5 komentářů:

  1. No ty vypadají dokonale.. Makronky jsem párkrát za život měla, ale jsou na mě velice sladké. Ale ty tvoje vypadají fakt krásně a musí chutnat ještě líp :)

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelo, děkuju moc za pochvalu. Na mě jsou také hodně sladké, ráda ale zkouším nové příchutě. Naštěstí mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří se jich nemohou nabažit :-) Nebo oni možná mají štěstí, že mají ve svém okolí mě???

      Vymazat
    2. Oni mají štěstí! Vlastně my máme štěstí :) :*

      Vymazat
  2. Katko, makronky vypadají moc krásně :) Já jsem v této chuťové kombinaci čokoláda - máta dělala narozeninový dort a bylo to velmi zajímavé. Konzervativní jedinci už si to možná znovu nedají, ale pro pro ty, co zkouší rádi něco nového mohu jen doporučit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nejdřív uvažovala, že mátovo-čokoládový bude i dort, ale všichni by si na téhle kombinaci asi nepochutnali. Makronky ovšem chutnaly všem. Přiznám se, že poslední dobou mne dost potrápily, tahala jsem z trouby jeden popraskaný plech za druhým, dloooouho už je nechci vidět - no, minimálně měsíc :-D

      Vymazat