čtvrtek 1. září 2016

Makronkový dort: čokoládový s kávovým krémem

Miluju pečení a narozeninové dorty mne obzvlášť baví. Je to příležitost vyzkoušet si něco nového a zároveň udělat radost obdarovanému. Většinou mám úplně volnou ruku a je jen na mně, jak bude dort vypadat a chutnat, makronkový dort byl ale požadavek, který mě přímo nadchnul. A protože vím, že oslavenec má kromě makronek taky moc rád mátovou čokoládu a kávu, zakomponovala jsem do dortu i je. Samotný dort je tentokrát celkem nízký, zato hutný a plný čokolády, která je v korpusu, v náplni i polevě, takže každému stačil malý kousek. Aby ne, když se nejdřív "museli" pustit do makronek. Jak jinak by se totiž dal nakrájet?


Ingredience 

(forma o průměru 20 cm)

Korpus

300 g hladké mouky / Babiččina volba dortová
200 g třtinového cukru 
40 g kakaa
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva 
špetka soli
3 vejce 
150 ml podmáslí
200 ml oleje
1 lžíce instantní kávy
200 g kvalitní tmavé čokolády (používám 52%) 

Kávový krém (náplň)
 
3 žloutky
špetka soli
200 g cukru krystal
50 ml vody
200 g másla, změklého
2 lžičky instantní kávy granulované
1 lžička vody 

Čokoládová ganache (náplň + poleva)

300 g kvalitní tmavé čokolády (používám 52%) 
150 ml smetany na šlehání  

makronky máta & čokoláda, makronky s kávovým krémem

Postup

Tip č. 1: Korpus si upečte nejlépe den předem, budete pak mít dostatek času na sestavení a nazdobení dortu. Stejně tak si dopředu nachystejte čokoládovou ganache, aby měla čas ztuhnout a dala se dobře natřít na dort.

Náplně + poleva

Na kávový krém v mixéru šleháme žloutky se špetkou soli, až zesvětlají a nabudou na objemu. V mikrovlnce rozpustíme 1 lžičku kávy ve lžičce vody a necháme vychladnout. V rendlíku smícháme cukr s vodou, aby se všechen navlhčil, a svaříme na 118 °C (už bez míchání). Horký cukrový sirup za stálého šlehání tenkým pramínkem vlejeme ke žloutkům a dále šleháme, až směs zchladne na pokojovou teplotu. Drátěnou metlu vyměníme za K-metlu a postupně vmícháme máslo, až se vše spojí v hutný krém. Nakonec vmícháme rozpuštěnou kávu a poté i zbylou lžičku kávy (granulky pak budou v krému lehce křupat).

V rendlíku nebo v misce v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř až k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme v lednici vychladit. Čokoládovou ganache vytáhneme z lednice zhruba hodinu před tím, než budeme sestavovat dort. Konzistence by neměla být příliš tuhá, aby se ganache dala dobře natírat na dort, ale zároveň nestékala z boků.

Korpus

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny (kromě kávy), v menší misce metličkou lehce našleháme vajíčka s podmáslím, olejem a kávou (můžete ji předem rozpustit ve lžíci horké vody, ale není to nutné). Nalijeme je do velké mísy a pořádně promícháme. Nakonec vmícháme čokoládu, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Otevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem a poté dno vyložíme pečícím papírem, díky máslu k formě lépe přilne. Nalijeme do ní polovinu těsta a dáme péct asi na 50 minut. Testujeme špejlí, pokud na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je korpus hotov. Necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus.

Tip č. 2: Ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz. Pokud ne, můžete všechno těsto nalít do jedné formy, mělo by se vejít, a upéct vyšší korpus, bude se ovšem péct déle než hodinu.

Sestavení dortu

Oba korpusy seřízneme dorovna a jednou prořízneme, dostaneme tak 4 pláty (pokud jste upekli pouze jeden korpus, prokrojte ho 2x-3x). Spodní plát korpusu potřeme kávovým krémem, přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Potřeme vrstvou čokoládové ganache, přiklopíme třetím plátem, opět potřeme kávovým krémem a přiklopíme poslední plát. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, aby náplň ztuhla. 

Tip č. 3: Obě náplně nanášíme na korpus v přiměřené vrstvě, zbylý kávový krém použijeme na slepení makronek, čokoládovou ganache zase potřebujeme na polevu.

Celý dort potřeme vrstvou čokoládové ganache (zhruba 2-3 lžíce si ovšem dáme stranou) a nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem polevu na bocích dortu nejdříve uhladila cukrářskou špachtlí a poté zubatou stranou cukrářské stěrky objela dort dokola a vytvořila tak proužky. Na dort jsem navršila makronky různých barev, plněné mátovou čokoládou a kávovým krémem (odkaz na recept najdete v ingrediencích). Makronky jsem pro jistotu na dort a k sobě "lepila" zbylou čokoládovou ganache, tu jsem poté rozehřála a makronky jí ještě ozdobně polila.
 







 



  


A ještě fotka dortu z oslavy venku na čerstvém vzduchu a samotný dort na řezu.








7 komentářů:

  1. Dámy, moc děkuji! Bavil mě, oslavence i všechny přítomné strávníky, takže velká radost i spokojenost.

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept!! Dělala jsem menší dávku a moc se povedl. Můj první dort vůbec a byl pro mamku ke 40. narozeninám.. měla z něj obrovskou radost!
    Takže doporučuji!!🎂👌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Kateřino, teď mám zas obrovskou radost já! A taky klobouk dolů - já když si vzpomenu na svůj první dort... Krtkův z krabice... snad mě omlouvá, že mi bylo tak dvanáct :-D Mějte se hezky, K.

      Vymazat
  3. Dobrý den, chtěla bych tento dort zkusit upéct, ale mám trable se svařením cukru s vodou.. bohužel nemám jak hlídat přesnou teplotu. Můžu to risknout a svařit to "od oka" nebo by to bylo hazardní? Děkuji za odpověď":)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já bych to neriskovala, neodhadnete pak správnou konzistenci sirupu. Dá se ale ještě použít bublinkový test. Pokud máte doma nějaké kuchyňské náčiní s kovovým očkem na zavěšení, tak jakmile bude mít sirup správnou teplotu, půjdou z něj vyfouknout cukrové bubliny. Namočíte to očko do sirupu a pak fouknete, prostě jak u bublifuku - zrovna včera jsem ten trik ukazovala manželovi :-) Jak začne voda hodně bublat, začněte zkoušet, akorát pozor, jakmile je teplota moc vysoká, už to nejde. Hezký den, Katka

      Vymazat